Церковне свято 8 вересня / depositphotos.com

Адріан і Наталія були подружньою парою, шлюб їх тривав всього один рік. Жили при імператорі Максиміліані, який часто влаштовував гоніння на християн. Через доноси тоді заарештували кілька віруючих і привели в судову палату. Адріан був начальником і запитав, чому християни вірять у свого Бога. Православні відповіли, що йому ніколи не зрозуміти цього. Тоді Адріан попросив, щоб його забрали разом з іншими людьми, так як він теж християнин.

Наталія, дружина його, зраділа, коли дізналася про це, так як теж була християнкою. Цар просив Адріана напоумитися, але той відмовлявся. Тоді його разом з іншими мучениками довго катували, але всі вони стійко винесли страждання заради Христа. Наталія на пам'ять забрала собі руку чоловіка і довго зберігала її.

Пізніше втекла до Візантії, щоб не виходити заміж за язичника. Одного разу уві сні їй з'явився Адріан і сказав, що скоро вони будуть разом. Того ж дня Наталія померла.

Відео дня

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 8 вересня - день Наталки.

Православне свято 8 вересня - день пам'яті Володимирської ікони Пресвятої Богородиці

Згідно з легендою, ця ікона була написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за якою обідав Христос з матір'ю і праведним Йосипом. У 1131 році ікона була надіслана на Русь з Константинополя святому князю Мстиславу і була поставлена в дівочому монастирі Вишгорода - стародавнього удільного міста святої рівноапостольної великої княгині Ольги.

Син Юрія Долгорукого Святий Андрій Боголюбський в 1155 році приніс ікону у Володимир і помістив у спорудженому ним знаменитому Успенському соборі. З того часу ікона отримала іменування Володимирської.

У 1395 році ікону вперше принесли в Москву. Завдяки іконі неодноразово відбувалися різні чудеса.

Прикмети 8 вересня

Прикмети погоди 8 вересня / фото ua.depositphotos.com
  • на горобині мало ягід - осінь буде сухою;
  • листя берези і дуба не опало - до суворої зими;
  • заморозки вранці 8 вересня - зима настане рано.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що краще 8 вересня не ходити босим по росі, інакше нечисть схопить за ногу і віднесе до себе. Сьогодні краще тримати себе в руках, не скаржитися і не лихословити.

Що можна робити 8 вересня

У цей день господині варили кисіль і пекли млинці - страви вважалися головними частуваннями і символами дня. Також люди збирали гриби, закривали їх на зиму. З ягід робили настоянки і цілющі відвари.

Вас також можуть зацікавити новини: