Яке свято 3 лютого / фото УНІАН ( Тарас Кашуба)

У цей день у світі відзначаються Міжнародний день ніжності, Всесвітній день вільного кохання, Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою, День золотистого ретривера.

У Канаді - День светра, в США - День жінки-лікаря, День зниклих безвісти людей, День, коли померла музика, День американського художника, Вечір побачення зі своєю собакою, День морквяного торта, День крижаного хробака, День обручки, в Японії - Свято вигнання злих духів "Сецубун", у Вьтнамі - День Комуністичної партії, в Таїланді – День ветеранів, в Мозамбіку - День Героїв, в Гондурасі - свято Діви Марії з Суйяпи.

Пам'ятні дати 3 лютого, річниці та події

У 1637 році відбулася "Тюльпаноманія" в Нідерландах. Число тих цибулин тюльпанів, що продають, перевищило число тих, що купують. Почалася біржова паніка. Всього за одну ніч тисячі голландців були розорені. 

Відео дня

У 1815 році в Швейцарії була заснована перша в світі фабрика з виробництва сиру.

У 1870 році вступила в силу 15 поправка до Конституції США, яка прямо забороняла обмеження активного виборчого права за ознакою раси, кольору шкіри або у зв'язку з колишнім становищем раба.

У 1931 році стався землетрус в Хокс-Бей на Північному острові Нової Зеландії. Загинули 256 осіб. Довгий час землетрус залишався найбільш смертоносним стихійним лихом в Новій Зеландії.

У 1958 році в Гаазі був підписаний договір про створення Бенілюксу, економічного союзу Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. 

У 1959 році в авіакатастрофі в штаті Айова загинули висхідні зірки рок-н-ролу Річі Валенс, Біг Боппер і Бадді Холлі. День їх загибелі увійшов в історію як "День, коли померла музика".

У 1972 році в Ірані, в країні з посушливим кліматом, почався один з найстрашніших природних катаклізмів в історії країни. Пурга, що прийшла з Кавказу, вирувала протягом шести днів. Загинули 4 тисячі людей. Ця заметіль вважається найбільш смертоносною в історії. Для порівняння: найбільш руйнівний торнадо, що стався в Бангладеш в 1989 році, забрав 1300 життів.

У 1994 році Верховна Рада України ратифікувала в повному обсязі договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1).

У 2005 році в Китаї вийшла в світ найдорожча в світі газета. Спеціальний випуск Economic Daily в місті Шеньчжень був надрукований на золотому папері (один примірник газети обійшовся в 8000 доларів).

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 3 лютого вшановує пам'ять преподобного Максима Грека, в народі день називають Максимів. Він був утішником, допомагав людям у бідах. Йому також молилися про заступництво за вдів і сиріт. На Максима бажано помиритися з усіма, з ким були в сварці.

Якщо вас турбує якась проблема, підіть до церкви і помоліться про допомогу в складній ситуації. Ще в цей день можна піти в ліс, знайти березу і притиснутися до неї, розповісти про все, що турбує. Кажуть, що на зворотному шляху правильне рішення обов'язково знайдеться. Якщо сьогодні зробити добру справу, то добро до вас повернеться сторицею.

Що сьогодні не можна робити

У цей день не можна пришивати гудзики - не позбудетеся від старих проблем. Також не можна лаятися і сваритися.

Прикмети на 3 лютого     

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • ясна погода - до затяжних морозів;
  • сильний вітер - до хуртовини.

Іменини 3 лютого 

Іменини у Агнії, Валеріана, Євгена та Максима.

Вас также могут заинтересовать новости: