Яке сьогодні свято / фото ua.depositphotos.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній день тверезості, Всесвітній день грибника, День пошуку каштанів, День заміни лампочки, Міжнародний день скромного сміху, Всесвітній день смузі, День обізнаності про віруси, Всесвітня неділя причастя, Міжнародний день повсті, Міжнародний день африканської діаспори.

В Україні - День працівників освіти (День вчителя), День територіальної оборони, в США - День бойфренда, День технарів, День приголомшливих диких жінок, День метелика і Колібрі, у Фінляндії - свято Балтійського оселедця, в Британії - День бабусь і дідусів, в Італії - Фестиваль винограду, в Люксембурзі - День батька, в Німеччині - Свято врожаю, День німецької єдності, в ПАР - День бабусь і дідусів, в Південній Кореї - День заснування держави, в Італії - День пам'яті жертв імміграції.

Пам'ятні дати 3 жовтня, річниці та події

У 1863 році президент США Авраам Лінкольн оголосив кожен четвертий четвер листопада Днем подяки. 

Відео дня

Читайте також3 жовтня: народне свято і традиції, що заборонено робитиУ цей день 1906 році в Берліні на морській конференції представників 29 країн був затверджений міжнародний сигнал лиха на морі. Спочатку він складався з букв CQD-перші дві букви означали стандартний виклик всіх радіостанцій, а буква D була додана до сигналу, так як з неї починається англійське слово Danger - небезпека. До цього поєднання букв моряки відразу ж підібрали фразу "Come Quick, Danger" - "Ідіть швидше, небезпека". Мовою абетки Морзе фраза мала дуже складний вигляд.

Тому підібрали інший сигнал з чисто технічних міркувань - "три точки, три тире, три точки" - "SOS", який розшифровували по-різному: "Save Our Ship"(Врятуйте наш корабель)," Save Our Souls", "Save Our Spirits" (Врятуйте наші душі), "Swim Or Sink" (пливіть або потонемо), або "Stop Other Signals" (припиніть інші сигнали). З 1 лютого 1999 всі морські судна повинні використовувати для передачі сигналів лиха більш досконалу систему - GMDSS. Але сигнал "SOS" все ще може застосовуватися. 

У 1941 році в цей день американські хіміки Лайл Гудхью і Вільям Саллівен запатентували аерозольний контейнер для розпилення. 

У 1945 році у віці 10 років Елвіс Преслі взяв участь у конкурсі юних талантів і завоював другий приз. За пісеньку "Стара овечка" він отримав 5 доларів.

У 1956 році в Нью-Йорку були продемонстровані перші в світі атомні годинники для комерційного продажу - "Atomichron".

У 1973 році в Києві було відкрито пам'ятник великій українській поетесі Лесі Українці.

Читайте такожІменинники 3 жовтня: кого вітати З Днем ангела сьогодніУ 1990 році 3 жовтня відбулося об'єднання Німеччини, яка була розділена після Другої світової війни. 

У 2003 році в Тибеті був проведений перший власний конкурс краси. Організатори отримали 10 заявок від претенденток, але в підсумку на участь у конкурсі зважилася тільки одна з них - 20-річна Церінг Кьі. Вона і стала "Міс Тибет" і отримала приз 2 тисячі доларів. 

У 2003 році в Дубліні був відкритий рухомий пам'ятник хвилі "Irish Wave" ("Ірландська хвиля"). Скульптура висотою 35,3 м і вагою понад 20 тонн здатна коливатися в діаметрі до 6 метрів при пориві вітру і потім повертатися у вихідне положення.

І все завдяки 9-тонному противазі, вбудованому в конструкцію. "Irish Wave" - найвища і при цьому рухома скульптура в Європі. На створення пам'ятника пішло два роки, вартість проекту оцінюється в 893,5 тисяч євро.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 3 жовтня вшановує пам'ять мученика Євстафія Римського. Інші назви свята: "Євстафій", "Астаф'єв день", "Астаф'єви вітри", "Вітряк", "Мельник". День був знаменитий своїми вітрами, у напрямку яких судили про майбутній погоді.

Що сьогодні не можна робити

Не можна дивитися в очі карооким людям - вони можуть випадково вас наврочити. Коли будете збирати яблука, не нашкодите дереву. Чужих порад не слухайте - вони невірні, прислухайтеся до своєї інтуїції. В цілому, це день обману і ілюзій. Не з'ясовуйте стосунки і не затівайте сварки. Також небажано дарувати і приймати подарунки.

Прикмети на 3 жовтня

Народні прикмети 3 жовтня / фото УНІАН

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • вітер південний - до теплої погоди, східний - до сонячних днів, північний - до морозів, західний - до рясних опадів; 
  • шишки виросли на верхніх гілках ялини - морози прийдуть в кінці зими; 
  • тепло і літає павутина - снігу довго не буде. 

Іменини 3 жовтня

Іменини у Михайла, Олега, Федора, Тетяни, Євстафія, Івана та Василя.

Вас також може зацікавити: