14 вересня відзначається День українського кіно. Вечір цього дня найкраще провести за переглядом хорошої вітчизняної стрічки. Далі - 5 українських фільмів, які варто подивитися кожному.

Той, хто пройшов крізь вогонь (реж. Михайло Іллєнко, 2012)

Це історія звичайного українського пілота, який став Героєм Радянського Союзу. Під час 2-ї світової він потрапив до німецького полону, а звідти – на заслання, де його слід загубився. Лише через багато років він знайшовся в Канаді, де став вождем індіанського племені.

Читайте такожСенцов похвалив «Плем'я» Слабошпицького, а Кольченко планує подивитися новий фільм Тарантіно

Поводир (реж. Олесь Санін, 2014)

В основу сюжету лягла історія про розстріл з'їзду кобзарів у 1930 році під Харковом. Американський хлопчик, чийого батька вбили співробітники НКВД, стає поводирем сліпого кобзаря. Фільм був кандидатом на премію Оскар від України, але в шорт-лист не потрапив.

Плем’я (реж. Мирослав Слабошпицький, 2015)

Стрічка «Плем'я» розповідає про глухонімих підлітків та їх важку долю в інтернаті. Це перший у світі фільм, знятий без єдиного слова – виключно мовою жестів. Головними героями «Племені» стали не професійні актори, а звичайні підлітки.

Читайте такожУкраїнський фільм потрапив у програму найбільшого кінофестивалю Балкан

Моя бабуся Фанні Каплан (реж. Олена Дем'яненко, 2016)

Це історія про осліплу Фанні Каплан, яка зав’язала роман з лікарем Дмитром Ульяновим. А через рік її звинуватили у замаху на його брата – вождя комуністів Володимира Леніна. Прем'єра фільму викликала ажіотаж на Одеському кінофестивалі-2016.

Гніздо горлиці (реж. Тарас Ткаченко, 2016)

Стрічка розповідає про заробітчанку, яка змушена їхати до Італії, щоб прогодувати родину. Її митарства перегукуються з бідами у сім'ї, яка залишилася на Буковині. Фільм «Гніздо горлиці» отримав головний приз Одеського кінофестивалю у 2016 році.