Режисера стрічки "Донбас" нагородили премією Довженка / постер стрічки, wikipedia

Українському режисеру Сергію Лозниці вручено Державну премію імені Олександра Довженка за створення повнометражного фільму «Донбас».

Читайте такожСенцов взяв участь в письменницькому марафоні на підтримку заручників Кремля - ЗМІ

Як повідомили у прес-службі Міністерства культури, молоді та спорту, нагородження відбулося сьогодні у Києві. Премію вручив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

Відео дня

«З вашим ім’ям Україна пов’язує відродження українського кіно і відродження культурної дипломатії. Те, що ви робите, представляє Україну за кордоном. Це дуже добре, що нас знають не лише за проблемами, але й за мистецькими досягненнями – багато у чому це і ваша заслуга», - наголосив Бородянський.

У свою чергу режисер сказав, що для нього велика честь отримати цю державну нагороду.

У прес-службі нагадали, що 3 липня 2019 року Комітет з Державної премії України імені Олександра Довженка одноголосно (8 з 8 голосів) порушив клопотання перед президентом України про присудження премії 2019 року Сергію Лозниці за фільм «Донбас» (2018 рік).

28 серпня глава держави підписав відповідний указ.

Драматичний фільм «Донбас» вийшов на екрани у 2018 році (спільне виробництво України, Німеччини, Франції, Нідерландів та Румунії).

На 71-му Каннському міжнародному фестивалі стрічка отримала приз за найкращу режисуру у програмі «Особливий погляд», а також стала фільмом-відкриттям фестивалю.