Пожежа на студії Universal у Каліфорнії стався у червні 2008 року / фото pixabay.com

Звукозаписна компанія Universal Music Group (UMG) визнала втрату записів 19 артистів і груп в результаті пожежі на своїй студії в Каліфорнії у 2008 році.

Видання Pitchfork отримало судові документи за колективним позовом кількох артистів, поданого в червні 2019 року, передає Медуза. Позивачі зажадали від UMG надати повний список виконавців, записи яких згоріли під час пожежі.

UMG заявила, що оцінка втрат ще не завершена. На даний момент відомо про втрату записів 19 артистів і груп, у тому числі Елтона Джона, Браяна Адамса, Шеріл Кроу, груп Nirvana, R.E.M, Sonic Youth і Soundgarden.

Відео дня

У багатьох випадках мова йде про втрату майстер-копій - вихідних аналогових записів, які пізніше копіювалися на пластинки, CD і mp3. UMG не уточнила, які саме записи згоріли, але запевнила, що у неї є "заміна" для багатьох з них.

Читайте такожBohemian Rhapsody названа найбільш популярною піснею 20 століття

Пожежа на студії Universal у Каліфорнії стався в червні 2008 року. Компанія довгий час заперечувала, що архів її звукозаписів постраждав від вогню.

Питання про згорілі записи знову піднялося в 2019 році, коли The New York Times випустила розслідування про них. У статті йшлося, що при пожежі могли бути знищені аудіозаписи 500 тисяч пісень.

За оцінкою The New York Times, постраждали архіви 800 артистів. При цьому, як стверджується в позові проти Universal, у внутрішній переписці 2010 року компанія повідомляла про втрату записів 17 тисяч виконавців. Universal стверджує, що це був список можливих, а не реальних втрат.