Кадр з фільму "Кролик Джоджо" / скріншот YouTube

9 травня відзначають День Перемоги. На честь такого значимого свята ми зібрали кращі антивоєнні фільми, які ще раз покажуть, наскільки нещадна війна, її наслідки, і як вона безповоротно змінює світ, життя людей і самих людей.

Суцільнометалева оболонка

Це фільм Стенлі Кубрика про війну у В'єтнамі. У1988 році фільм номінувався на "Оскар" за найкращий адаптований сценарій. Згідно з сюжетом, новобранці прибувають на навчальну базу морської піхоти Перріс-Айленд, де їх чекає восьмитижневий курс початкової бойової підготовки. Жорстокий стройовий інструктор, сержант Хартман, одразу піддає новобранців суворому принизливому поводженню. 

Список Шиндлера

Чи то найкраща, то чи найвідоміша (а, може бути, все разом) стрічка великого Спілберга про будні нацистського концтабору. З буденним показом всіх його звірств, як ідеологія здатна стрімко дегуманізувати людей і як, всупереч їй, оточенню, під загрозою втрати особистого комфорту, свободи і навіть життя можна залишатися людиною.

Життя прекрасне

Переможець Канського фестивалю, оскароносна пронизлива стрічка про те, як батько, замкнений з маленьким сином у концтаборі, робить все для того, щоб врятувати дитину від жахів, що відбуваються, і розповідає, що оточуюча їх жахлива дійсність - просто масштабна гра, головний приз в якій - справжній танк. І дістанеться він тому хлопцеві, що не попадеться на очі охоронцям концтабору.

Військово-польовий госпіталь

"Військово-польовий госпіталь" визнаний багатьма критиками як один з найяскравіших антивоєнних і антиавторитарних фільмів в сучасній історії Голлівуду. Фільм оповідає про життя польового госпіталю в умовах Корейської війни.

Кролик Джоджо

Згідно з сюжетом, у 10-річного Йоханнеса Бетслера є уявний друг Адольф Гітлер. Хлопчик вирішує відправитися на вихідні у військово-патріотичний табір, де, не зважившись вбити кролика, отримує прізвисько Кролик Джоджо.

Інші новини УНІАН: