Кейт Бланшетт у фільмі "Керол" / скріншот з YouTube

15 лютого 2024 року в український прокат повертається фільм Тодда Гейнса 2015 року "Керол" (Carol) з Кейт Бланшетт та Руні Марою в головних ролях.

Події розгортаються в Нью-Йорку в 1950-х. Молода дівчина Тереза прагне побудувати кар'єру, тоді як домогосподарка Керол нудиться в сімейній рутині. Їхня зустріч змінить життя обох та принесе неочікувані почуття і складний життєвий вибір. 

Стрічка вже девʼять років тримає високі оцінки: 7,2 бали з 10 на IMDb, 4,5 з 5 на Letterboxd, 94% схвалення выд критиків на Rotten Tomatoes з позначкою "Сертифікована свіжість" та 94 бали  зі 100 на Metacritic з позначкою Must See, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

А ще після світової премʼєри в Каннах критики відзначили "чудову Кейт Бланшетт у п'ятизірковій історії про заборонене кохання". 

Напередодні прокату УНІАН разом з кінокомпанією "Артхаус Трафік" зібрав кілька цікавих фактів про стрічку, про які ви могли не чути. 

Факт 1

Фільм "Керол" розроблявся командою продюсерів понад 11 років. Така довга та кропітка робота дала свої плоди – фільм отримав 6 номінацій на премію "Оскар": за найкращі головну жіночу роль, жіночу роль другого плану, адаптований сценарій, операторську роботу, дизайн костюмів та оригінальну музику.

Факт 2

Сценарій до стрічки розроблявся ще довше – близько 12 років. Над ним працювала американська драматургиня та режисерка Філліс Надж. Сценарій написано на основі роману Патриції Гайсміт "Ціна солі". Це не перша книга письменниці, яку екранізують – її роман "Незнайомці в потягу" втілив на екрані Альфред Гічкок.

Факт 3 

У березні 2016 року "Керол" очолила список 30 найвидатніших ЛГБТ-фільмів усіх часів, складеному Британським кіноінститутом (BFI) за результатами опитування понад 100 кіноекспертів. Сам режисер Тодд Гейнс, також відомий за стрічками "Оксамитова золота жила", "Мене там немає" та "Травень, грудень", заявив, що неймовірно гордий опинилася в одній компанії з "Горбатою горою" Енга Лі, "Щасливими разом" Вонга Карвая і "Моїм власним штатом Айдахо" Ґаса Ван Сента.

Факт 4 

На роль Терези була затверджена Міа Васіковська ("Аліса в Дивокраї"). Але потім її замінили на Руні Мару ("Дівчина з татуюванням дракона"), яка стала найкращою акторкою Каннського кінофестивалю, вперше в історії фестивалю розділивши її з іншою акторкою (Еммануель Берко за фільм "Мій король"). Разом із Кейт Бланшетт акторок було номінувано на "Оскар" за цей фільм. 

Факт 5

Художній департамент склався зі справжніх професіоналів.Оператор – Едвард Лахман. В його фільмографію ввійшли фільми "Цнотливі самогубиці", "Ерін Брокович", "Граф". Художниця постановниця – номінантка на премію "Оскар" Джуді  Бекер ("Горбата гора"). Костюми у фільмі виробила триразова лауреатка премії "Оскар" Сенді Пауелл, також відома за роботою у фільмах "Фаворитка", "Ірландець" і "Вовк з Волл-стріт".

Вас також можуть зацікавити новини: