Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

11 листопада 2021 року в українських кінотеатрах з'явиться барвистий байопік "Котячі світи Луїса Вейна" (The Electrical Life of Louis Wain) зБенедиктом Камбербетчем у головній ролі. І слово "барвистий" тут не в якості красивого епітета, а цілком буквально.

Фільм, в якому Камбербетч, як головний світовий експерт по частині ексцентричних геніїв, зіграв художника Луїса Вейна був спочатку задуманий не як прямолінійний байопік про "особистості історичного значення", а скоріше як бачення світу і епохи очима дуже незвичайної людини. Ми вирішили детальніше розібрати майбутній проект разом з vlg.film.

Про що фільм

"Котячі світи Луїса Вейна" – це історія життя унікального аристократа-художника Луїса Вейна, який прожив насичене і непросте життя в один з найскладніших і найбільш інтригуючих періодів світової історії. Уейн народився в 1860 році, а помер в 1939 році. І як багато видатних людей, чиє становлення припало на Вікторіанську епоху, він зіткнувся з протиріччями між прогресом і традицією. Фільм розповідає про Луїса Вейна-художника, який змінив не тільки світ ілюстрації, але і змусив всіх полюбити котів, які не були в той час у фаворі і трималися тільки для вилову щурів. А також фільм розповідає про Луїса-людину, яка щиро полюбила і ризикнула одружитися на гувернантці своїх сестер, що було нечуваною зухвалістю в ті часи.

"Луїс був унікальною людиною, який навіть не усвідомлював, наскільки переходив межу суспільної норми. У ньому було так багато щирості та чистоти, це було навіть заразливо", – поділився з пресою Бенедикт Камбербетч на спеціальному показі фільму для британських кіноакадеміків.

Луїс Вейн залишився в історії в першу чергу завдяки своїм малюнкам котів і антропоморфним сюжетам з їх зображеннями. Його ілюстрації знайомі, мабуть, багатьом, а стиль його малюнків – кожному. Не дарма багато світових мистецтвознавці вважають Вейна найбільшим графіком вікторіанської епохи.

Команда за кадром

"Котячі світи Луїса Вейна" стали не тільки акторським, але і продюсерським проектом Бенедикта Камбербетча, який займався кожною деталлю проекту з самого початку. Він же вибрав і номінанта на премію BAFTA Уїлла Шарпа ("Флауерси") в якості режисера фільму.

"У Вілла було чудове, нестандартне, дуже живе бачення світу. Цей фільм не тільки повинен був передати дух того часу і чудові ілюстрації Луїса, але і його внутрішній, такий незвичайний світ. Вілл Шарп – талановитий режисер, запам'ятайте це ім'я", – упевнений Бенедикт Камбербетч-продюсер.

На зйомках з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Оператором "Котячих світів" виступив справжній знавець своєї справи – Ерік Вілсон, який зняв дилогію "Пригоди Паддінгтона" і "Дивовижну історію Уолтера Мітті".

Читайте такожNetflix показав тизер фільму "Сила собаки" з Бенедиктом КамбербетчемКостюми придумав Майкл О'Коннор, який вже не раз відповідав за костюмоване кіно, одягаючи Мію Васіковски в "Джейн Ейр" і Кіру Найтлі в "Герцогині". А відповідальною за продакшен стала Сьюзі Девіс, яка проявила себе в історичних стрічках "Містер Тернер" і "Дружина доглядача зоопарку".

Хто в ролях, крім Бенедикта Камбербетча

Не менш відповідально Бенедикт Камбербетч поставився і до кастингу. У ролі дружини Луїса Вейна – Емілі Річардсон, він бачив тільки зірку "Корони" і "Першої людини"Клер Фой, з якою знімався десять років тому в драмі "Руйнівники".

"Бен знав, що я збираюся взяти досить тривалу творчу відпустку, але все одно написав мені довгого листа про важливість проекту і пообіцяв, що я все встигну. Нічого не залишалося, як прочитати сценарій. І так, я закохалася в свою героїню, в Луїса, в історію і зрозуміла, що відмовити не зможу. У відпустку я теж встигла, Бен не обдурив", – поділилася Фой на прес-конференції до прем'єри картини на кінофестивалі в Теллуриді.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Крім Камбербетча і Фой в незвичайному байопіку зіграли Тобі Джонс, Андреа Райзборо, Стейсі Мартін, Софія Де Мартіно, а також легендарний музикант Нік Кейв та інша "людина-оркестр" і володар премії "Оскар" Тайка Вайтіті.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

Сам же Бенедикт Камбербетч поставився до виконання ролі Луїса Уейна з усією серйозністю.

"Так, я пишу картини на дозвіллі, розумію як повинні виглядати руки в кадрі для правдоподібності. Але Луїс володів техніками, від яких я далекий. Тому дві години на день з учителем заради декількох кадрів малювання двома руками – це невелика плата за те, щоб візуальний портрет Луїса був виразним", – розповів зірка "Доктора Стренджа" і "Шерлока" в бесіді з виданням Variety.

Прем'єра в світі та в Україні

Уперше "Котячі світи Луїса Уейна" був показаний на глядацьких кінофестивалях в Теллуріді та Торонто, де перші глядачі відзначили сильну акторську гру Бенедикта Камбербетча, Клер Фой і всього акторського складу, а також незвичайну подачу історії і яскравий візуальний ряд.

Кадр з фільму "Котячі світи Луїса Вейна" / фото vlg.film

В українських кінотеатрах "Котячі світи Луїса Уейна" стартують з 11 листопада як в українському дубляжі, так і мовою оригіналу.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали: