Кадр з фільму "Паралельні матері" / фото vlg.film

З 3 лютого 2022 року в українських кінотеатрах стартують покази нового фільму від "оскароносного тандему" Педро Альмодовара і Пенелопи Крус "Паралельні матері" (Madres paralelas).

Минулого року картину зустріли оваціями на кінофестивалях у Венеції і Нью-Йорку, а портал Rotten Tomatoes включив її в престижну двадцятку картин з найкращими рецензіями року. Чим фільм виділяється серед інших робіт Альмодовара і чому перші глядачі в світі були впевнені, що це одна з найкращих ролей Пенелопи Крус за останні роки, розбираємося разом з vlg.film.

Про що фільм

На перший погляд, "Паралельні матері" Альмодовара не відходять від звичної для автора людської драми з домішкою життєвого гумору і стильної картинки, адже, мабуть, жоден режисер світу не здатний з таким же смаком знімати побут.

Читайте такожЩо подивитися на вихідних: приквел "Кінгсмена", п'ятий "Крик" і прем'єра "Миротворця"Головна героїня нового фільму –фотограф Дженіс (Пенелопа Крус) – живе в Мадриді, працюючи для іспанського глянцю. Її найближча подруга – редактор одного з видань, її батьківщина – в маленькому містечку в іншій частині Іспанії. На одній зі зйомок Дженіс знайомиться з харизматичним археологом і спільні інтереси призводять до роману, а роман – до незапланованої вагітності, яку Дженіс не планує переривати. У лікарні вона заводить знайомство з вчорашньою школяркою Аною, у якої є своя таємниця і складні відносини в родині. Долі двох жінок переплітаються найнеймовірнішим чином. 

Кадр з фільму "Паралельні матері" / фото vlg.film

Прочитавши це, можна сказати – "типовий Альмодовар", але після перших показів фільму, який відкривав минулорічний кінофестиваль у Венеції, про сюжет стало відомо більше. Вперше у своїй тривалій кар'єрі, за яку іспанський гранд-режисер отримав десятки нагород, у тому числі два "Оскари" і дві премії Каннського кінофестивалю, Альмодовар несподівано для всіх заговорив про політику. На питання британського видання Vogue про те, чому зараз і як йому прийшла ця ідея, він відповів досить просто: "Насправді абсолютно аполітичною людиною і автором мене назвати неможливо. Іспанія – консервативна країна, а в моїх роботах і моєму лайфстайлі ніколи не було нічого консервативного на думку місцевого істеблішменту. Я виношував ідею "Паралельних матерів" багато років, Пенелопі розповів про це вперше років сім тому точно. І я радий, що розповіли ми цю історію тільки зараз, стримано і з гідністю".

При цьому режисер у спілкуванні зі світовою пресою наполягав, щоб всі деталі сюжету зберігалися в таємниці та сам глядач міг оцінити і відчути його новий фільм. 

Хто в ролях

Роль Дженіс, що очевидно, з самого початку писалася під Пенелопу Крус і для неї це стало восьмим спільним проектом з Педро Альмодоваром: "Коли працюєш з Педро над проектом, то ніби потрапляєш в його голову на якийсь час, він з тієї рідкісної породи режисерів, які дуже щедрі на описи, на деталі, він вислухає твою думку. Роль Дженіс – це подарунок для будь-якої актриси. Вона непроста, вона неідеальна, вона робить помилки, але вона така жива, що грати її стало суцільним задоволенням", – ділилася зірка "Вікі Крістіни Барселони", "Повернення" і "Піратів Карибського моря". 

Кадр з фільму "Паралельні матері" / фото vlg.film

Також Альмодовар запросив у фільм ще одну свою постійну актрису – харизматичну Россі Де Пальма, яку відкрив у 80-х після випадкового знайомства в кафе. На роль студентки Ани режисер запросив висхідну зірку європейського кіно Мілену Сміт. Також в картині зіграли обожнювані всією Іспанією Айтана Санчес-Хіхон і Ісраель Алехальде. 

Кастинг в цілому був прийнятий пресою і першими глядачами в Іспанії, Франції, США з теплотою, але особливо виділяють, безумовно, Пенелопу Крус, яка вже колекціонує нагороди за роль Дженіс, почавши з престижного Кубка Вольпі за найкращу жіночу роль від журі Венеціанського кінофестивалю.

Реакції на "Паралельних матерів"

Після фестивалів у Венеції і Нью-Йорку "Паралельні матері" утримували 100% рейтинг кінокритиків, а після прокату в більшості західних країн коефіцієнт Rotten Tomatoes закріпився на позначці в 97%, що є одним з найкращих результатів минулого року. Американські критики, які трохи знизили оцінки фільму Альмодовара, порахували, що політики в ньому не так багато, як їм хотілося б, але переважна більшість продовжують більш ніж позитивно оцінювати "Паралельних матерів" і в цілому як фільм, і як бенефіс Крус. 

Los Angeles Times зазначає: "Альмодовар показує нам, що він такий же грайливий, авантюрний і актуальний, як завжди, в цій неймовірно добрій і дивно емоційній мелодрамі, яка зачіпає важливі питання історії, права первородства і зв'язків, які формуються між жінками".

Кадр з фільму "Паралельні матері" / фото vlg.film

Водночс історик кіно Пітер Треверс в ефірі телеканалу ABC відзначає тонку роботу головної зірки фільму: "Примітка для "Оскара": подбайте про те, щоб сліпуча Пенелопа Крус була номінована на найкращу жіночу роль в цьому емоційному фільмі від режисера Педро Альмодовара про мадридського фотографа, яка переживає незаплановану вагітність і заплутане політичне минуле". 

Прем'єра в Україні

Спочатку прем'єра "Паралельних матерів" була запланована на грудень 2021 року, але в підсумку фільм опиниться в українських кінотеатрах з 3 лютого цього року, і тоді український глядач зможе оцінити і гру Пенелопи Крус, і баланс між особистим і політичним в новому фільмі Педро Альмодовара.

Вас також можуть зацікавити новини: