У Києві презентували новий серіал Film.ua 'Перші дні': як пройшов допремʼєрний показ

Допремʼєрний показ відбувся 25 жовтня в кінотеатрі "Оскар". Першими побачити антологію, що розповідає історії киян, які залишилися у столиці на початку повномасштабного вторгнення, завітали військові, волонтери, медійники й журналісти. Серед гостей показу: Джамала, Мустафа та Масі Найєми, Вячеслав Довженко, Тарас Цимбалюк, Артур і Євгенія Логаї, Антоніна Хижняк,  Дарʼя Петрожицька, Катерина Варченко, Анастасія Цимбалару, Лілія Цвелікова, Григорій Бакланов, Євген Синельников, Соломія Вітвіцька та інші.

Для українців "Перші дні" — своєрідна можливість відрефлексувати період окупації Київської області. Для іноземців —  відчути війну зсередини, на рівні повсякденності й через сприйняття простих людей.

""Перші Дні" побачить майже вся Європа. Серіал покажуть усюди — від Канади до Австралії, від Ісландії до Португалії. І це така відповідальність: з одного боку, не образити, не травмувати українців, які подивляться антологію, з іншого ­— достукатися до сердець і розуму іноземців, які втомлюються від війни у новинах. І, здається, нам це вдається… Принаймні на допрем’єрному показі люди сміялись і плакали, дякували за історії, казали про світло й любов, які вони відчули в кожній серії. А до цього ми показували серіал у різних країнах Європи, і іноземці реагували так само ­— плакали, сміялися, співчували й, головне, ідентифікували себе з героями. Дякуємо нашим акторам та режисерам за це! І дякуємо реальним людям, чиї історії надихнули нас створити цей серіал", — зазначаєавторка ідеї та шоуранерка проєкту Анастасія Лодкіна.

Уже 1 листопада "Перші дні" можна буде подивитися на Netflix в Україні та в низці європейських країн. Загалом серіал виходить більш ніж на 30 ринків, серед яких Франція, Австралія, Польща, Чехія, а також балтійські й балканські держави. У більшості країн він демонструватиметься українською з локальними субтитрами.

Копродюсерами серіалу "Перші дні" стали телеканали Швеції (SVT), Норвегії (NRK) та Фінляндії (YLE), а світовим дистриб’ютором виступає німецька компанія Red Arrow Studios International. Це перший міжнародний проєкт такого масштабу, реалізований під час великої війни.