Учасники від України на Євробаченні / фото facebook.com/eurovision.evrobachennya

Невдовзі відбудеться 65-й пісенний конкурс Євробачення. Цього року він проходитиме у нідерландському місті Роттердамі. Україна на Євробаченні представлена із 2003 року й дотепер. Були в історії нашої країни як перемоги, так і не надто вдалі виступи на цьому музичному конкурсі.

Євробачення 2003: Олександр Пономарьов

Першим від України взяв участь у пісенному конкурсі відомий співак Олександр Пономарьов. Євробачення 2003 року приймала Латвія й на сцені у Ризі Пономарьов виконав композицію під назвою Hasta la Vista. У підсумку артист посів 14-те місце.

Євробачення 2004: Руслана

Вдруге приїхавши на пісенний конкурс, Україна здобула перемогу. В спекотній Туреччині співачка Руслана "запалила" на сцені в Стамбулі. Із піснею Wild Dances (Дикі танці) артистка набрала 280 балів й Україна отримала право приймати наступний конкурс.

Євробачення 2005: "Ґринджоли"

Ювілейне, 50-те Євробачення, проходило у Києві. Україну представляв івано-франківський гурт "Гринджоли". Із піснею "Разом нас багато" вони зайняли лише 19-те місце.

Євробачення 2006: Тіна Кароль

Співачка Тіна Кароль боролася за перемогу в конкурсі у сонячній Греції із запальною композицією "Show Me Your Love". В результаті артистка отримала 145 балів й посіла 7-му сходинку в рейтингу.

Євробачення 2007: Вєрка Сердючка

На конкурсі у Гельсінкі (Фінляндія) Україну презентував Андрій Данилко в образі Вєрки Сердючки з піснею "Dancing Lasha Tumbai". Довкола пісні Сердючки тоді виник скандал, адже певні слова її пісні перекрутили на Russia goodbye. Та все ж український артист зайняв почесне 2-ге місце на конкурсі.

Євробачення 2008: Ані Лорак

На Євробаченні, що проходило у Сербії, Україну представляла співачка Ані Лорак. Артистка виконала пісню "Shady Lady", здобувши 2-ге місце. Нині Ані Лорак живе і гастролює по країні-агресорці Росії. В Україні опальна співачка востаннє виступала у листопаді 2014 року.

Євробачення 2009: Світлана Лобода

На конкурсі у Москві від України взяла участь співачка Світлана Лобода з композицією "Be My Valentine!" та опинилася на 12-му місці в рейтингу. З початком російської агресії в Україні артистка продовжує активну концертну діяльність у цій країні.

Євробачення 2010: Alyosha

До Норвегії на конкурс від України поїхала співачка Alyosha. Спершу виконавиця мала виступати з піснею "To be free", однак та не відповідала вимогам конкурсу. Тому на сцені в Осло артистка заспівала проникливу пісню "Sweet people", принісши Україні 10-те місце на музичному шоу.

Євробачення 2011: Міка Ньютон

Співачка Міка Ньютон на конкурсі в Дюссельдорфі (Німеччина) потрапила до п'ятірки найкращих. Піснею "Angel" вона завоювала 4-е місце. Виступ артистки супроводжувався пісочною анімацією, яку виконала Ксенія Симонова.

Євробачення 2012: Гайтана

На сцені Євробачення, який проходив у Баку (Азербайджан), співачка Гайтана виконала пісню "Be my guest". У підсумку виконавиця отримала 65 балів і посіла 15-те місце на музичному конкурсі.

Євробачення 2013: Злата Огнєвіч

Участь співачки Злати Огнєвіч на конкурсі у шведському Мальме принесла Україні 3-тє місце. Виконавиця презентувала на сцені свою пісню "Gravity" з чарівним номером, отримавши за виступ 214 балів.

Євробачення 2014​: Марія Яремчук

Змагатися від України на конкурс у Данії поїхала співачка Марія Яремчук. Копенгагенську сцену вона підкорювала драйвовою піснею "Tick-Tock". У підсумку Яремчук отримала 113 балів та 6-ту сходинку в списку конкурсу.

Євробачення 2015

Цього року Україна відмовилася від участі в пісенному конкурсі. Таке рішення було прийнято у зв'язку зі складною ситуацією в країні, необхідністю економити та переходом на суспільне мовлення.

Євробачення 2016: Джамала

Повернувшись на конкурс, Україна вдруге тріумфувала на Євробаченні. Ще одну перемогу Україні принесла співачка Джамала. На конкурс у Швецію вона повезла пісню "1944", на написання котрої виконавицю надихнула розповідь бабусі про депортацію кримських татар. За чуттєву композицію артистка отримала 534 бали й виборола перемогу для України.

Євробачення 2017: O.Torvald

Після перемоги Джамали на київській сцені у 2017 році нашу країну презентував рок-гурт O.Torvald. На сцені Євробачення він виконав пісню "Time". За результатами спільного голосування членів журі й телеглядачів, гурт отримав 36 балів і посів 24-те місце.

Євробачення 2018: MELOVIN

На конкурс до португальського Лісабона від України їздив співак MELOVIN (Костянтин Бочаров). Українець виступав із піснею "Under The Ladder". У результаті виконавець опинився на 17-у місці із 130 балами.

Євробачення 2019

У національному відборі на пісенний конкурс "Євробачення" у 2019 році здобула перемогу співачка MARUV. Після такого вибору у мережі все частіше почалась з'являтись інформація, що у співачки заплановані гастролі в країні-агресорці Росії. Національній суспільній телерадіокомпанії України не вдалося дійти згоди з MARUV і того року Україна так і не взяла участі в Євробаченні.

Євробачення 2020

Пісенний конкурс Євробачення 2020 року повинен був пройти у Нідерландах. Від України на конкурс було обрано гурт Go_A. Проте через пандемію коронавірусу Євробачення того року не відбулося і було перенесене на наступний рік.

Євробачення 2020: Go_A

Цьогоріч конкурс таки відбудеться у тому ж таки нідерландському Роттердамі. Україну на Євробаченні, як і планувалося попереднього року, презентуватиме гурт Go_A. Вперше на Євробаченні Україна буде звучати повністю українською мовою, адже гурт виконає пісню "Шум" ("SHUM"). Стартує конкурс 18 травня, тоді ж на сцені виступить Go_A.

Вас також можуть зацікавити інші новини: