Кадр з фільму "Памфір" / фото "Артхаус Трафік"

Український фільм "Памфір" режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука номінували на премію European Discovery - Prix Fipresci в категорії Найкращий дебютний повнометражний фільм. Нагородження проходить щорічно в рамках European Film Awards Європейської кіноакадемії. 

Ось як це прокоментувала продюсер фільму Олександра Костіна:

"Бути визнаним одним з шести кращих дебютів за версією Європейської кіноакадемії - важливе досягнення не тільки для фільму, але і для країни. І ми раді, що є можливість привернути увагу світової спільноти".

Відзначається, що прем'єра кінострічки в Україні відбудеться в 2023 році.

"Памфір": сюжет

Памфір - це прізвисько головного героя, який намагається знайти можливості зробити життя своєї родини кращим. Перед ним стоїть вибір - здійснити це варто чесним способом, або нелегальним і кримінальним шляхом. Події відбуваються на Заході України напередодні традиційного карнавалу Маланки.

"Памфір": трейлер

Крім того, картина "Цензорка" спільного виробництва України, Словаччини та Чехії отримала номінацію на Премію Європейської кіноакадемії в категорії European Discovery 2022 – Prix FIPRESCI. Нагорода вручається найкращому режисеру за дебютний повнометражний ігровий фільм. Переможці будуть оголошені 10 грудня на урочистій 35-й церемонії European Film Awards у Рейк’явіку (Ісландія).

"Цензорка": сюжет

"Цензорка" – стрічка словацького режисера і сценариста Петера Керекеша. Картина розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув'язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовами, дочками, сестрами, вагітними та жінками з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто. Фільм знімали в Одесі в 2019 році. 

Світова прем’єра стрічки "Цензорка" відбулася на Венеційському кінофестивалі, де роботу відзначили нагородою за найкращий сценарій (Іван Остроховський, Петер Керекеш) у конкурсній програмі "Горизонти". Після цього успішна фестивальна історія продовжилась: картина отримала призи Міжнародного кінофестивалю в Чикаґо, Каїрського міжнародного кінофестивалю, Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції, а також стала тріумфаторкою Словацької кінопремії Slnko v sieti – одержала перемогу в чотирьох номінаціях. На великі екрани українських кінотеатрів стрічка вийде в 2023 році.

"Цензорка": трейлер

Нагадаємо, раніше стало відомо переможців премії "Кіноколо".

Вас також можуть зацікавити новини: