Чорна плямистість троянд - народні засоби / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З настанням тепла власники розаріїв часто помічають ознаки хвороб на квіток. В Україні дуже поширена чорна плямистість троянд - грибкове захворювання, через яке листя вкривається темними плямами і жовтіє. Спори грибка розносяться по всій рослині і викликають опадання бутонів. Заражені троянди можуть не пережити найближчу зиму.

Від цього захворювання є народні засоби і фунгіциди, а також методи профілактики. Ми розповімо, як лікувати чорну плямистість троянд, щоб квіти були розкішними і здоровими.

Чорна плямистість троянд - чим обробити рослини

Збудник чорної плямистості зимує на стеблах, шипах і опалому листі, а навесні поширюється по всій троянді. При появі перших ознак захворювання обов'язково видаліть і спаліть уражені частини рослини. Потім слід обробити клумбу народними засобами або фунгіцидом.

Відео дня

Народні засоби ефективні в основному на ранній стадії захворювання, тобто до початку літа. Ось чим лікувати плямистість троянд з підручних засобів:

  • Настій часнику. 500 г товченого часнику залийте 5 л води, залиште на день. Потім процідіть розчин в інший посуд і влийте ще 10 л чистої води.
  • Настій кульбаби. 400 г подрібнених частин рослини залийте 10 л теплої води. Настоюйте 3 дні.
  • Настій коров'яку. Засіб розбавте у воді в пропорціях 1:20.
  • Відвар цибулевого лушпиння. 1 кг залишків цибулі залийте 2 літрами води і доведіть до кипіння. Залиште на 3 дні, потім процідіть і додайте ще 4 літри води.
  • Розчин йоду. Розчиніть 10 мл медичного засобу в 4 л води.

Готовими розчинами щедро обприскайте кущі троянди. Для обробки оберіть таку дату, щоб у наступні 3 дні не було дощу.

Плямистість троянд чим лікувати / ua.depositphotos.com

На пізніх етапах лікування плямистості троянд не обходиться без хімічних засобів - фунгіцидів. Як правило, протигрибкові препарати застосовують на клумбі двічі на рік - влітку і пізньої осені перед зимівлею. Перед застосуванням препарату обов'язково ознайомтеся з інструкцією. Найпопулярніші засоби від чорної плямистості троянд - це Топаз, Скор, Світч, Блу Бордо, Ридоміл, Фундазол, бордоська суміш, залізний купорос, хлорокис міді.

Профілактика чорної плямистості

Щоб хвороба не поширилася клумбою, потрібно викорінити її на ранньому етапі. Для цього проводяться профілактичні заходи:

  • Регулярно оглядайте кущі, щоб виявити симптоми хвороби на ранньому етапі.
  • Хворі частини рослин видаляйте і спалюйте, а також не забудьте обрізати троянди влітку.
  • На зиму обробіть розарій мідним купоросом перед укриттям.
  • Не забувайте полоти бур'яни і прибирати з землі опале листя - на ньому може зимувати грибок.
  • Дотримуйтесь мінімальної відстані між сусідніми кущами при посадці.

Також для профілактики хвороби можна купувати спеціальні сорти троянд, стійкі до чорної плямистості.

Вас також можуть зацікавити новини: