Коли викопувати моркву і буряк, щоб вони зберігалися довше / ua.depositphotos.com

Осінь - пора копати моркву і буряк на грядках. Важливо зробити це вчасно і правильно, щоб коренеплоди повністю дозріли, але й водночас не переросли. Час збирання залежить від кількох чинників. Давайте розберемося, коли потрібно викопувати моркву і буряк.

Якого числа треба прибирати моркву і буряк

На жаль, сказати точно місяць і день збирання буряка і моркви не можна - це залежить від кількох чинників:

  • сорту;
  • клімату;
  • погоди;
  • зовнішнього вигляду.

Основне правило збирання врожаю моркви і буряка - викопувати їх слід відразу ж після того, як вони дозріли. Якщо зробити це раніше або пізніше, то коренеплоди не наберуть або втратять соковитість, втратять частину поживних речовин, і, якщо їх серйозно перетримати, почнуть тріскатися - в результаті отримаємо менш смачний і не такий вже й корисний овоч.

Відео дня

Як зрозуміти, що морква дозріла і можна копати буряк

Розповідаємо, як визначити, що овочі можна копати.

  • Орієнтуйтеся на сорт

Залежно від термінів дозрівання морква і буряк бувають ранні, середньостиглі та пізні (пізньостиглі). Ранні сорти, як правило, прибирають раніше за всіх, можна вже в червні. Середньостиглі - наприкінці серпня-початку вересня, пізні - починаючи з кінця вересня.

Найкраще взимку зберігаються саме пізні сорти - якщо дотримуватися всіх умов зберігання, то вони спокійно "доживуть" до нового врожаю.

  • Клімат

Від клімату також залежить час збирання. Наприклад, у середній кліматичній зоні пізні сорти прибирають наприкінці вересня, у північних регіонах - на місяць раніше, а в південних, навпаки - десь аж у середині жовтня.

  • Погода

Від погоди теж залежить багато чого. Наприклад, якщо осінь тепла, то копати коренеплоди можна пізніше на тиждень-два, якщо, навпаки, рано почалися заморозки - потрібно викопати раніше.

Досвідчені городники радять прибирати моркву і буряк, коли t буде близько 5°С - тоді вони припиняють рости.  Але - до перших заморозків, інакше плоди почнуть загнивати і будуть погано зберігатися.

  • Зовнішній вигляд 

Орієнтуйтеся також за зовнішнім виглядом коренеплодів: якщо нижнє листя почало сохнути і жовтіти - можна викопувати. До речі, ця ознака найточніше вказує на терміни.

Як правильно викопати моркву і буряк

Щоб овочі довше пролежали, також важливо їх правильно зібрати. Ось як це зробити:

  • копати коренеплоди потрібно в суху погоду, ліпше ввечері - морквина і буряк удень накопичують цукор, а вночі його витрачають, тому ввечері вони будуть солодшими;
  • вибирати овочі можна руками, але якщо ґрунт щільний, то потрібно підкопати спочатку вилами;
  • бадилля потрібно видалити відразу - викрутити руками або обрізати, інакше коренеплоди почнуть в'янути, овочам потрібно дати обсохнути годину дві, а потім очистити від землі руками.

Потім моркву і буряк потрібно розкласти в темному, але провітрюваному приміщенні на добу, а потім вже відправляти в льох. На зимівлю кладіть великі та щільні плоди, без ушкоджень або хвороб і, звісно, не підгнилі. Дрібні овочі, криві та пошкоджені переробіть або з'їжте найближчим часом.

Раніше ми розповідали, як зберігати картоплю, щоб не проростала і де її зберігати не можна. 

Вас також можуть зацікавити новини: