Є багато способів, як позбутися попелиці / ua.depositphotos.com

Шкідливі види комах, особливо попелиця - одна з поширених проблем, з якою стикаються квітникарі й садівники. 

Раніше ми вже писали, що робити, якщо завелися жучки в квіткових горщиках. Сьогодні розберемося з не менш небезпечною попелицею. Цей шкідник паразитує на листках і пагонах рослин, висмоктуючи їхні соки і тим самим послаблюючи.

Тому кожен квітникар рано чи пізно задається питанням, як в домашніх умовах прогнати попелицю, що атакує рослини? Ми підкажемо, як позбутися від попелиці назавжди. 

Відео дня

Як позбутися попелиці народним способом - найпростіші варіанти

Садові і, тим більше, кімнатні квіти досить чутливі до різного роду подразників, тому, в першу чергу, доречно розглянути, як позбутися попелиці народними засобами. Вони, найчастіше, більш щадні для рослин і набагато безпечніші для людей, ніж хімічні препарати.

Для початку, рекомендуємо механічний метод. Він буде ефективний, якщо шкідників мало. Просто обріжте всі заражені частини рослини. Поспостерігайте за нею в наступні дні і повторіть процедуру, якщо проблема повториться.

Якщо ж попелиці занадто багато, і обрізка просто знищить рослину, тоді спробуйте один з наступних способів:

  • Мильний душ. Зробіть концентрований розчин (співвідношення води до мила 6:1) і за допомогою губки протріть ним місця скупчення комах. Важливо, щоб засіб не потрапив на субстрат! Після цього рясно промийте кущ чистою водою. Ймовірно, цю процедуру доведеться повторювати протягом декількох днів.
  • Тютюновий розчин. Поєднайте воду з тютюном в пропорції 2:1, перемішайте і дайте настоятися два дні. Процідіть настоянку і змішайте з водою 1:1. Після цього можна починати обробку рослин. Важливо, щоб тютюновий розчин не потрапив на субстрат, інакше постраждає коріння.
  • Розчин з часником. 30 грамів часнику (чистити не потрібно) подрібніть до стану кашки і залийте літром води. Після цього дайте відстоятися 24 години. В отриманий таким способом настій потрібно додати трохи мила і потім обробити рослину. Ймовірно, процедуру доведеться повторити 2-3 рази з перервою в кілька днів.
  • Протирання спиртом. Якщо не шкода медичного спирту, можна використовувати його. Це відмінний варіант, як позбутися попелиці на квітах в квартирі, де будь-які сильні запахи будуть створювати дискомфорт.  В цьому випадку промивати рослину не обов'язково, оскільки спирт миттєво випаровується.
  • Настоянка з цитрусових кірок. Покладіть 100 грамів кірок мандарину, апельсину або лимону в невелику кількість води і дайте постояти в темному місці три доби. Отриманим засобом обробіть рослину.
  • Настоянка з червоного пекучого перцю. Змішати 50 грам тертого перцю з 100 мілілітрами води і прокип'ятити суміш на мінімальному вогні 1 годину. Потім дати відстоятися добу. Процідивши, розвести відвар водою в пропорції 10 мілілітрів відвару на 10 літрів води.
  • Деревний попіл. Дешевий і простий спосіб для тих, хто не знає, як позбутися попелиці на деревах. На відро води розвести 50 грамів рідкого або тертого сухого мила і 500 мл золи. Процідженим розчином обприскати рослину.
  • Хвоя. На два літри води додати півкіла хвої і дати відстоятися тиждень. Отриману настойку процідити і розвести водою в співвідношенні 1:7. Обприскувати в інтервалом в три-чотири дні кілька разів.

Це далеко не повний список народних методів, як позбутися попелиці на кімнатних рослинах в домашніх умовах. Є значно екзотичніші варіанти, але якщо перераховані вище способи не допомогли, краще перейти до хімічних засобів.

Як позбутися попелиці на кімнатних рослинах - хімічні препарати

Вдаватися до використання хімії слід лише в тому випадку, якщо народні засоби не спрацювали, або масштаб проблеми занадто великий. У магазинах ви можете знайти широкий вибір інсектицидів, ми рекомендуємо зупинитися на одному з нижченаведених:

  1. Актара. Швидко вбиває тлю на всіх стадіях розвитку. Має тривалий ефект - до 30 днів. Можна застосовувати на всіх культурах у відкритому і закритому грунті.
  2. Карбофос. Швидко знищує комах, має тривалий ефект.
  3. Конфідор. Ефективний у боротьбі з попелицею на кімнатних квітах. 
  4. Фітоверм. Біологічний препарат, який містить бактерії, що знищують попелиць. Не має шкідливого впливу на рослини і може використовуватися на овочах і фруктах.

Перед використанням інсектицидів обов'язково читайте інструкцію із застосування і дотримуйтесь викладених в ній вимог. У разі застосування хімпрепаратів в приміщенні, перед процедурою приберіть з кімнати всіх людей і тварин, а після - провітрюйте кімнату кілька годин.

Будьте готові до того, що певний препарат не дасть бажаного результату, оскільки універсального засобу від попелиці просто не існує. Просто спробуйте інший зі списку. Пам'ятайте, що комахи дуже швидко звикають до одного і того ж препарату, тому періодично його доведеться міняти.

Вас також можуть зацікавити новини: