Міф із Стародавньої Греції: хто такий Спартак Субота насправді

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на світ Божий стали з'являтися різного роду експерти. Військові стратеги, психологи, коучі та інші "знавці". Одним з них став і Спартак Субота - автор шоу "Подкаст терапія", лікар-психіатр і блогер. Однак через рік з'явилася думка, що все це - не більше ніж міф. 

УНІАН розібрався, Спартак Субота - психолог чи ні, і чому його фігура виявилася такою обговорюваною. 

Ким себе називає Спартак Субота - біографія і освіта

Відомо, що український психолог, який позиціонує себе як психотерапевта з когнітивно-поведінкової терапії, народився в Росії, хоча і в українській родині. Згідно з даними, опублікованими у Вікіпедії, освіту Спартак Субота (справжнє ім'я - Олександр) отримав досить непогану:

Відео дня
  • Київський ліцей імені Івана Богуна.
  • Бакалаврат Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.
  • Магістратуру Університету Ніцци.

З 2017 року почав вивчати психологію серійних вбивць і тонкощі психопатії. З 2018 року активно бере участь у різних шоу та заходах, де обговорюються питання психології та психіатрії. Під час пандемії Covid-19 запустив проект "Розкажи мені" - портал, на якому спілкувався з українцями та підтримував їх у період карантину.

Чим знаменитий Спартак Субота - вік і досягнення

Популярному блогеру всього 31 рік, а він вже має ступінь кандидата психологічних наук і є членом Асоціації УАП-ЕКПП. Також Спартак Субота активно веде TikTok, де записує короткі ролики з порадами в сфері психології, крім того, іноді розбирає ті чи інші випадки зі своєї практики, не називаючи імен. Так що, про те, який зріст у Спартака Суботи в плані кар'єри, питати не варто - він досить стрімкий.

Сам по собі блогер викликає різні емоції - в соціальних мережах можна знайти як позитивні, так і негативні коментарі щодо його особистості. Одним підписникам він здається занадто грубим, інші, навпаки, сприймають його прямолінійність як гідність. Свого роду, шокової терапією, яка допомагає краще за будь-яку іншу. Не дарма ім'я психолога саме таке - Спартак - ніби відсилання до часів Стародавньої Греції, коли великі спартанці викликали жах і страх у ворогів, завдяки своїй силі, мужності, стійкості, витривалості і незламності характеру.

Хто такий Спартак Субота - психолог чи аферист

У квітні 2023 року інший психолог - Ілля Полуденний - випустив ролик, в якому викрив відомого блогера. Документальний фільм під назвою "Сатердей. Людина, яка грає виставу" розвінчує міфи і знімає вуаль з таємниці персони Суботи. Ілля стверджує, що відомий психолог бреше про свої наукові досягнення - наприклад, на Scopus немає наукових статей авторства Суботи, хоча він заявляє, що публікувався там. Крім того, Полуденний каже, що ця людина з 2020 року не перебуває в асоціації УАКПТ, а його статус, як спеціаліста, не має акредитації. Всі ці факти не дають йому право називатися когнітивно-поведінковим терапевтом і схема-терапевтом.

Сам Спартак вже встиг відреагувати на звинувачення. Своє звернення він опублікував у TikTok, де сказав:

Це не перший хейт з яким я стикаюся, це нормально, так буде і далі. Я це переживу, але я не дозволю ображати свою аудиторію, обзивати її і робити висновки з приводу людей, які мене слухають, дивляться, яким я подобаюся. Це якісь неправильні висновки, як мені здається. Я з усім можу змиритися, крім образ у бік моїх близьких людей і моїх глядачів. У мене нормальна аудиторія, у мене здорові, хороші люди. Якщо людина заздрить або чимось незадоволена, то це її персональна проблема.

Під роликом набралося вже більше 2500 коментарів, але думки розділилися. Одні глядачі вважають, що Спартак Субота - маніпулятор і брехун, інші, навпаки, підтримують психолога.

Коментарі TikTok / скріншот
Коментарі TikTok / скріншот

Вас також можуть зацікавити новини: