Дев'ять років тому відбулось весілля принца Вільяма і Кейт Міддлтон \ 1zoom.ru

Сьогодні герцогиня Кембриджська і принц Вільям відзначають дев'яту річницю з днями весілля, яке відбулося 29 квітня 2011 року в Вестмінстерському абатстві.

Читайте такожДругий день народження: Кейт Міддлтон і принц Вільям показали святкові фото молодшого сина (фото, відео)

На сторінці Кембриджів в instagram з'явилося фото з того святкового дня з підписом: "Дев'ять років тому сьогодні - спасибі за всі ваші прекрасні повідомлення на річницю весілля герцога і герцогині Кембриджської!". Під цим постом підписники залишають свої вітання королівській парі.

Відео дня

У нареченої Кейт Міддлтон на весіллі було дві сукні. І обидві були зшиті британським дизайнером, креативним директором Модного дому Alexander McQueen Сарою Бертон. Сукня кольору слонової кістки була створено з атласу та мережива, за наполяганням Кетрін на шовку не було ніяких прикрас, крім квітів і трилисників з мережива. Цей візерунок був викладений спочатку на папері, потім його відправили в Королівську школу рукоділля в палаці Хемптон-Корт в графстві Суррей, де мереживо виконали з атласних тканин. Вартість наряду склала 250 тис. фунтів стерлінгів.

У сукні був довгий шлейф – 2,7 м. Але якщо порівнювати його зі шлейфом принцеси Уельської Діани в день весілля з принцом Чарльзом, то він був набагато меншим. Шлейф Діани склав 7,5 м.

Після весілля сукню Кейт було виставлено в Букінгемському палаці разом з туфлями теж від Alexander McQueen, сережками, подарованими батьками Кейт, і копією букету нареченої.

Друга весільна сукня, яку Кейт одягла на урочистий банкет, також була зшита Сарою Бартон. Вона була більш скромною, але теж з досить пишним подолом і доповнена пухнастим білим болеро, пише ТСН.

Тіара, що вкривала голову Кетрін, була позичена їй королевою Єлизаветою II. Це тіара Cartier, створена на замовлення Короля Георга IV в 1936 році для його дружини, матері Королеви Єлизавети II – Єлизавети Боуз-Лайон. Діадема складається з 739 діамантів і 149 алмазів. Єлизаветі II діадема була подарована на 18-річчя, але вона її майже не носила. А в день весілля Кейт і Уільма передала її майбутній герцогині Кембриджській.

У весільному образі Кейт був особливий подарунок від батьків – це діамантові сережки авторства дизайнера Робінсона Пелама. Сережки були виконані у вигляді стилізованого дубового листя і перегукувалися з фамільним гербом Міддлтонів. Вартість сережок склала 17 тис. євро.

Обручка Діани – та сама, що принц Вільям підніс Кетрін на заручини, повинна була символізувати присутність принцеси Уельської на весіллі. Принц Вільям подарував Кейт 18-каратний синій сапфір, оточений білими діамантами під час подорожі в Кенії. "Це родинна прикраса батько одягнув на палець матері в день їхніх заручин. Я носив її в рюкзаку три тижні, перш ніж зробив Кейт пропозицію. Я хвилювався, що вона відмовиться, але все пройшло чудово: вона сказала так", - згадує принц. Нагадаємо, після розлучення з принцом Чарльзом Діана повернула йому обручку, і вона зберігалася разом з королівськими коштовностями.

Після загибелі Діани в 1997 році в автокатастрофі її синам було дозволено вибрати на пам'ять про матір що-небудь з її речей. Гаррі тоді вибрав обручку Діани, а Вільям - золотий годинник Cartier Tank, подарований Діані її батьком. Але, коли прийшов час заручин, брати помінялися речами, і так обручка виявилася на пальці у Кейт. Під час церемонії принц Вільям надів на палець дружини обручку з валлійського золота.

Королівське весілля обійшлася скарбниці Великобританії в 20 млн фунтів стерлінгів (близько $35 млн), з яких 5 млн внесли Керол і Майкл Міддлтони. Порівняно з весіллям принца Чарльза і принцеси Діани, яке обійшлося в $110 млн, весілля Кетрін і Вільям можна назвати по-королівськи скромним.

На королівське весілля були запрошені майже 1900 осіб, тисяча з яких - друзі і знайомі Вільяма і Кейт. Також були запрошені 50 членів королівської сім'ї і 40 іноземних коронованих осіб, серед яких були король Віллем-Олександр і королева Максима, королева Маргрете II, кронпринцеса Вікторія та кронпринц Даніель, принц Феліпе і його дружина Летиція, а також королева Іспанії Софія і багато-багато інших.

За дев'ять років у Кетрін і Вільяма народилося троє дітей: старший син – принц Джордж (2013), дочка – принцеса Шарлотта (2015) і молодший син – принц Луї (2018).