Олександр Ярема / прес-служба

У фільмі "Лишайся онлайн" ви втілили роль тероборонівця дяді Саші. Як перевтілювалися у цю роль та чи важко було зіграти військового?

Та власне особливо грати й не доводилося, адже всі ми пам'ятаємо часи на початку вторгнення, коли захищати країну йшов буквально кожен. Від людей мистецтва до простих дядь Саш, тому це все було взято з життя. Ну, і звісно, в мене багато знайомих теж були в теробороні, тому ця тема мені не далека. 

Ця драма була першою вашою роботою після початку великої війни?

Відео дня

Так, цей фільм був першою моєю роботою після початку того всього жаху. Зйомки в червні 2022-го були ніби ковтком свіжого повітря, адже роботи ні в театрі, ні в кіно не було.

Як вважаєте, фільми про війну зараз на часі, коли у людей депресивний настрій?

Раніше казали, що театри не на часі, а тепер, ось бачите, повні зали. Значить це точно треба суспільству. Думаю, що так само і з кіно, в тому числі і на військову тематику. Мені здається, що важливо показувати і нагадувати людям про єдність та згуртованість, яка була на початку. Цей посил важливий.

Як ви переживаєте ці два роки?

Я рятуюся роботою. Звісно, що депресую, як і усі. Новини часто жахливі, постійні обстріли, люди гинуть. Хоча б згадати нещодавні новини з Сумщини. 

Багато років ви жили в Херсоні. Що згадуєте зі свого дитинства і яке місто зараз?

Ми якраз жили в Антонівці, пам'ятаю як ходили купатися, як будували той самий міст. Я закінчив там школу, музичне училище, також дружина в мене родом з Херсону. Батьків ми вже давно перевезли в Ірпінь, ще до війни. Якраз на початку вторгнення вони залишились заблокованими там. Ми ж у свою чергу поїхали до сестри в Бузову і опинилися в окупації. Десять днів провели в сусідки в підвалі. У невеличкому підвалі було 14 чоловік та 5 собак.

Ми чудом виїхали 9 березня, і якраз батьки мали змогу теж з нами зв’язатися, адже вони були весь цей час без зв'язку і ми не знали живі вони чи ні. Вони мусили діставатися до Києва через зруйнований міст, і ми вже усі разом поїхали на Франківщину, на батьківщину мого батька.

Теща моя з Херсонщини, теж опинилася в окупації і потім виїхала. Після зруйнування Каховської ГЕС її будинок затопила вода і тепер він не підлягає відновленню. У брата дружини теж затопило будинок, але у нього два поверхи, то на другому поверсі ще можна жити. 

Я вже дуже давно проживаю в Києві, - Ярема / прес-служба

Де ви зараз проживаєте?

Я вже дуже давно проживаю в Києві, з 1992 року. 

До повномасштабного вторгнення ви знімалися разом з росіянами. Що можете сказати про взаємовідносини з ними на майданчику? Правда, що російські колеги були зверхніми?

Так, трохи відчувалося, що вони типу "старшиє братья". Однак й наші продюсери перед ними прогиналися і завдяки їм ці росіяни були тут залюблені. В суто російських проєктах я не знімався, зазвичай це були спільні серіали, де на головні ролі само собою брали росіян, які мали тут значно кращі умови.

Також ви зіграли в "Уроках толерантності". Як в житті ставитеся до ЛГБТ-спільноти?

Я до неї просто не відношусь (сміється). Мені здається, що ця історія більше про сімейні цінності, про струс, який необхідний кожному, щоб знову відчути кохання. Так, у фільмі цей струс - це соціальний експеримент з проживанням гея у родині, але це тригерний елемент, який їм був потрібен. Загалом, цей струс міг здійснити і хтось інший.

'Відчувалося, що росіяни - 'старшиє братья'. Продюсери прогиналися перед ними', - актор Олександр Ярема

Крім того, ви знімалися у "Сватах". Як ставитеся до акторів з серіалу, які підтримали війну? Як думаєте, чому вони це зробили, якщо в Україні для них були створені усі умови?

Ой, це було дуже давно, та й в мене там була епізодична роль. Звісно, що тоді й подумати ніхто не міг, що таке станеться і ці люди виявляться зовсім не людьми. Тоді ж старалися вірити людям і ставитися з добром. Зараз про них зовсім не думаю. 

Також вас можна побачити в серіалі "Слуга народу". Чи думали ви, що сюжет втілиться у реальність і Зеленський стане президентом?

Там в мене теж була зовсім невеличка роль, один знімальний день. Взагалі не думав тоді про таке, а тим більше не міг уявити Зеленського президентом. 

Що ви можете розповісти про нашого президента? Які у вас взаємовідносини? Який він на майданчику?

Ми колись знімалися в одній рекламі, яка, до речі, так і не вийшла. Він дуже класний, позитивний, з ним приємно працювати. З хлопцями з "Кварталу" я знімався частіше, всі прекрасні і приємні люди.