Кримський міст / REUTERS

Незаконне спорудження Російською Федерацією Керченського мосту становить ще одне порушення суверенітету України.

Про це йдеться у заяві речника Європейського Союзу Майї Косьянчич щодо відкриття мосту через Керченську протоку.

Читайте такожМіст, який прилаштувався до Криму

Відео дня

"Російська Федерація побудувала Керченський міст до Кримського півострова без згоди України. Це становить ще одне порушення суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії", - наголошується в заяві.

В ЄС також заявляють, що спорудження мосту спрямоване на подальшу примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова з Росією та його ізоляцію від України, частиною якої він залишається. Крім того, міст обмежує проходження суден через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі.

"Європейський Союз продовжує засуджувати незаконну анексію Криму та Севастополя Росією та не визнає це порушення міжнародного права", - підсумовується в заяві.

Як повідомляв УНІАН, про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку президент РФ Володимир Путін заявив одразу після анексії Криму - в березні 2014 року. Побудувати міст обіцяли до 2018 року, здати в експлуатацію - влітку 2019-го.

Сьогодні, 15 травня, Путін відкрив міст.

Прокуратура АРК перевіряє ряд європейських компаній на предмет постачання ними обладнання для незаконного будівництва Росією мосту на тимчасово окуповану територію Криму.