Щодо Айвараса Абромавічуса усе ще триває перевірка задля надання доступу до держтаємниці / REUTERS

Генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус не має доступу до державної таємниці, але триває спеціальна перевірка, за підсумками якої такий доступ може бути наданий. 

Про це у коментарі УНІАН повідомило поінформоване джерело.

Читайте такожАбромавічус призначив собі нових заступників

Відео дня

За словами джерела, інформація про те, що Абромавічусу відмовили у доступі до держтаємниці, є "відвертим фейком".

"Доступ до державної таємниці людині надається лише після того, як пройде перевірка Служби безпеки. Він може сидіти в кабінеті, але доступ до державної таємниці отримує лише після цього і буде знайомитися з документами", - сказало джерело, відповідаючи на запитання, чому перевірка відбувається після призначення Абромавічуса на посаду, а не до призначення. 

За його словами, перевірка відбувається відповідно до положень закону про доступ до державної таємниці. При цьому, зауважив він, "ще розгляд не завершився". 

"Коли перевірка завершиться, коли буде результат, служба зможе офіційно за згодою Абромавічюса повідомити про це", - повідомило джерело та уточнило, що перевірка має відбуватися після того, як будуть передані відповідні документи до СБУ.

У законі про державну таємницю сказано, що в ході перевірки органами Служби безпеки України з'ясовуються наявність чи відсутність обставин, передбачених пунктами 2 і 4 частини 1 та частиною 2 статті 23 цього закону. Зокрема перевіряється "сприяння громадянином діяльності іноземної держави, іноземної організації чи їх представників, а також окремих іноземців чи осіб без громадянства, що завдає шкоди інтересам національної безпеки України, або участі громадянина в діяльності політичних партій та громадських організацій, діяльність яких заборонена у порядку, встановленому законом", "наявності у громадянина судимості за тяжкі або особливо тяжкі злочини, не погашеної чи не знятої в установленому порядку", а також "постійного проживання громадянина за кордоном або оформлення ним документів на виїзд для постійного проживання за кордоном".

Як повідомляв УНІАН, 12 червня президент України Володимир Зеленський призначив Абромавічуса членом наглядової ради "Укроборонпрому", а 30 серпня - генеральним директором концерну.

Раніше ЗМІ писали, що генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус має подвійне громадянство і незаконний допуск до державних таємниць.