Завтра депутати міської ради Полтави зберуться на позачергову сесію, щоб розглянути питання про скасування рішення від 22 серпня 2008 року «Про узгодження місця розташування пам`ятника гетьману України Івану Мазепі».

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив прес-секретар міськради Полтави Віктор КІКОТЬ.

За його словами, рішенню керівництва міста скликати позачергову сесію передувало те, що підготовка місця під спорудження пам`ятника почалася не там, де узгоджувала сесія міської ради в серпні минулого року, а зі значним відхиленням від проекту.

Відео дня

Зокрема, зазначив В.КІКОТЬ, сьогодні вранці на Соборній площі було спиляно два великих дерева і дві маленькі берізки посадки 2008 року.

Поряд працівники приватного підприємства «Трансінтербуд» були готові до встановлення огорожі на місці будівництва пам`ятника Івану Мазепі. На вимогу начальника інспекції з контролю за впорядкуванням, екологічним і санітарним станом міста Юрія СТРЮКА виконавці робіт – працівники підрозділу МНС, які зрізали дерева, й приватного підприємства, - відповідних дозвільних документів пред`явити не змогли.

За словами В.КІКОТЯ, вони посилалися на відповідне розпорядження підлеглих ОДА структур - Управління з питань надзвичайних ситуацій, а також Управління капітального будівництва.

«Тільки зусиллями депутатів міської ради подальші протиправні дії щодо зелених насаджень було припинено. Інспекцією складено протоколи про незаконність робіт і пошкодження газону», - сказав прес-секретар.

У свою чергу голова Полтавської обласної ради Олександр УДОВИЧЕНКО закликав Полтавську ОДА і міськраду Полтави знайти компроміс у питанні встановлення пам`ятника гетьману І.Мазепі.

«Їм необхідно шукати компроміс. Таким підходом, щоб за всяку ціну поставити пам`ятник гетьману Івану Мазепі в Полтаві, націонал-патріотичні сили сьогодні провокують протистояння. Ми сьогодні не знаємо чіткої позиції жителів Полтави. Просто була низка рішень міської ради й низка рішень, які лобіює облдержадміністрація», - сказав О.УДОВИЧЕНКО в коментарі журналістам.

За його словами, таке непорозуміння може призвести до протистояння.

Як повідомлялося, рішення про встановлення пам`ятника Івану Мазепі було прийнято на позачерговій сесії міської ради 22 серпня 2008 року. Замовником проекту є обласна державна адміністрація. Проте Полтавська облрада 25 листопада відмовилася виділяти фінанси на зведення монумента І.Мазепі й шведському королю Карлу XII. На ці цілі необхідно 1,5 млн. грн.

Раніше пам`ятник планували відкрити в травні 2009 року до святкування 300-річчя Полтавської битви.

Проте пізніше було ухвалено рішення, що пам`ятник гетьману Івану Мазепі встановлять у Полтаві на Соборній площі до дня Незалежності.