Питання про відкриття в Сімферополі дипломатичного представництва Сполучених Штатів Америки поки не вирішено у Вашингтоні, заявив Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джон ТЕФФТ.

Як передає кореспондент УНІАН, учора в Сімферополі він повідомив журналістам: «Це питання знаходиться в стадії подальшого розгляду. Обговорення триває, задіяно багато факторів, включаючи необхідне фінансування».

Перший віце-спікер кримського парламенту Григорій ІОФФЕ після зустрічі з Дж.ТЕФФТОМ, відповідаючи на запитання журналістів, заявив, що питання про відкриття диппредставництва США поки що не стоїть.

Відео дня

«Коли питання буде переглянуто американською стороною, будуть дотримані всі формальності, будуть якісь відносини, пов`язані з центральною владою, обов`язково - з владою автономії, тоді це буде актуально», - сказав Г.ІОФФЕ.

Довідка. Україна і США в грудні 2008 року підписали Хартію про стратегічне партнерство. В рамках угоди Україна дала згоду на відкриття дипломатичного представництва США в Сімферополі з  штатом, що складається з одного або двох дипломатів. Проте спікер Верховної ради Криму Анатолій Гриценко зажадав погодження відкриття представництва з керівництвом автономної республіки.

На початку 2009 р. прихильники Партії регіонів  і Російського блоку провели біля парламенту антиамериканські мітинги. 18 лютого Верховна рада Криму звернулася до президента України, прем`єр-міністра і спікера Верховної Ради із закликом відмовитися від планів відкрити в Сімферополі дипломатичне представництво США.

"Представництво США, якщо воно буде відкрито, не допоможе нам розвивати економіку або соціальну сферу. Воно тільки спостерігатиме за Чорноморським флотом РФ, провокуватиме в Криму міжнаціональні розбрати і чвари", - заявив з трибуни Верховної Ради Криму один з авторів звернення.