Народний депутат, заступник голови партії “Єдиний Центр” Леся ОРОБЕЦЬ вважає, що модернізація зовнішнього незалежного оцінювання випускників шкіл “мовою ТАБАЧНИКА” означає відмову від рівного доступу до освіти.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі партії.

«Незалежне оцінювання не потребує кулуарної модернізації за три місяці до вступної кампанії. Надто передбачуваними є напрям, зміст і мотивація подібних змін, орієнтованих на відновлення «телефонного права» в освіті», – заявила Л.ОРОБЕЦЬ, коментуючи заяву міністра освіти та науки Дмитра ТАБАЧНИКА щодо потреби у невідкладній «модернізації ЗНО».

Відео дня

«Проблема навіть не в одіозності постаті новопризначеного міністра освіти і науки, а в очевидності його намірів. Модернізація ЗНО мовою ТАБАЧНИКА означає відмову від його обов’язкового характеру, а отже, й рівного доступу громадян до вищої освіти», - зауважила Л.ОРОБЕЦЬ.

За її словами, подібний підхід в умовах підтримки громадянами ЗНО має на меті каструвати нововведення і вихолостити його суть, дискредитувавши ідею незалежного оцінювання. «Після такого хірургічного втручання, здійсненого тишком-нишком, похапцем і наосліп, можна ставити хрест на освітній реформі загалом», - запевнила депутат.

При цьому, за словами Л.ОРОБЕЦЬ, ніхто з експертів нинішню модель ЗНО не вважає ідеальною. «Впродовж останніх років порядок тестування уже двічі змінювався. Але щоразу до початку нового навчального року, професійно і публічно. Якщо нове керівництво Міносвіти бачить сенс у внесенні змін до моделі ЗНО, жоден експерт не заперечуватиме проти такої корекції в разі неполітичного, вдумливого, зваженого й обґрунтованого підходу до проблеми. Будь-який поспіх або кулуарна політизація у цій справі не лише завдадуть непоправної шкоди освіті, але й провокуватимуть нові хвилі невдоволення діями уряду», - сказала Л.ОРОБЕЦЬ.