Віктор Пшонка наголошує, що усі затримані в січні активісти звільнені з СІЗО

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявляє, що на сьогодні в слідчих ізоляторах немає жодної особи, яка була затримана під час проведення масових акцій в Києві та інших регіонах впродовж січня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив журналістам у Генеральній прокуратурі.

“Сьогодні у слідчих ізоляторах немає жодної особи, яка була б заарештована у кримінальних провадженнях щодо січневих подій у місті Києві та інших містах України. Абсолютно всім підозрюваним змінено міру запобіжного заходу на таку, що не пов'язана з триманням під вартою”, - сказав Пшонка.

Відео дня

Він також назвав дезінформацією твердження про те, і до сьогодні активісти Майдану продовжують знаходитись під вартою. “Це дезінформація тих людей, які не хочуть, щоб виконувався цей закон, про який ми з вами сьогодні говоримо”.

Читайте такожЧорновол називає абсурдною версію ГПУ і вважає обвинуваченого підставною особою

Також Пшонка додав, що зміна запобіжного заходу для активістів Майдану, його пом'якшення — це не обов'язок, а право процесуальних керівників. Він також додав, що слідчі пішли на такий крок заради громадського спокою.

Генпрокурор зазначив, що всього в Україні підозру про скоєння злочинів під час вуличних протистоянь, захоплення адмінбудівель в період з 26 грудня по 2 лютого вручено 267 громадянам. 234 з них були затримані, але на сьогодні жоден з них вже не є під вартою.

Також він додав, що звільнення з-під варти - це не поступка, а свідчення розуміння відповідальності за виконання норм закону.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 14 лютого, Штаб національного спротиву заявив, що сьогодні був звільнений останній із "234 заручників" – активіст Дмитро Полтавець. Відповідне рішення сьогодні вранці ухвалив Голосіївський районний суд Києва.

11 лютого було прийняте рішення Ради ВО “Майдан”, згідно з яким, лише після звільнення всіх заручників буде розглядатися питання щодо звільнення адміністративних будівель.

Читайте такожПшонка назвав події в Києві злочином проти держави

Однак сьогодні заступник голови Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що для виконання рішення Ради ВО «Майдан» про звільнення адмінбудівель необхідно, щоб були звільнені затримані активісти не тільки з місць позбавлення волі, а й з лікарень.

«Рішення Ради Майдану є відкладальним і буде оголошеним на момент, коли всі наші вимоги будуть виконані Генпрокуратурою України та відповідними судами», - повідомив він.

«Якщо підтвердиться інформація, яка щойно пролунала, про звільнення всіх до єдиного заручників… Бо вчора виявилася ситуація: виявляється, більше 20 осіб знаходяться не в місцях позбавлення волі, а в закритому боксі лікарні, вони не мають право вийти, навіть якщо вони вилікували своє здоров’я, тому ми вимогу офіційно вчора оголосили і якщо офіційно буде заявлено про те, що всі ці вимоги були виконані, то ми будемо виходити з рішенням Ради Майдану, яке вчора як відкладальне прийняте, і це рішення буде негайно оголошене», - зауважив Соболєв.