Денис Шмигаль / REUTERS

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про поступ у перемовинах з Іраном щодо передачі "чорних скриньок" зі збитого у січні літака "Міжнародних авіаліній України".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час прес-конференції.

За словами Шмигаля, перемовини з іранською стороною не припинялися, хоча були ускладнені через пандемію коронавірусу. Він додав, що перемовини були переведені у віртуальний режим, що ускладнило вирішення питань щодо передачі матеріалів справи і "чорних скриньок".

Відео дня

Читайте такожШмигаль прокоментував приєднання представників уряду до Мінських переговорів щодо Донбасу

За словами Шмигаля, на сьогодні у перемовинах з цього питання з іранською стороною досягнуто прогресу.

"Знаю, що домовленість про "чорні скриньки" - на порядку денному, вона просунулась далі, ніж була три місяці тому, перед карантином", - заявив прем'єр.

Він також зазначив, що з послабленням карантину і появою можливості проведення особистих зустрічей перемовини буде значно активізовано.

Довідка УНІАН. 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебувало 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер було збито «внаслідок ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Мохаммад-Джавад Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхніх даних без участі зацікавлених сторін.

7 червня заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін заявив, що Іран досі не відповів на ноту України про врегулювання всіх питань у справі літака МАУ.

9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака «Міжнародних авіаліній України» обвинувачуваними проходять шестеро осіб.

10 червня Reuters з посиланням на джерела повідомила, що Іран повідомив Міжнародну організацію цивільної авіації (ICAO), що відправить бортові самописці зі збитого літака "Міжнародних авіаліній України" в Париж для проведення досліджень.