Ердоган допомагає Україні домовлятися з РФ з низки важливих питань / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що Туреччина - друг та партнер України. 

Про це він заявив в інтерв'ю ТСН, відповідаючи на запитання, якою є сьогоднішня політика Анкари щодо України та РФ. 

"З Туреччиною все зрозуміло. У військово-технічному плані у нас все супер із ними. В економічному плані вони намагаються зробити все супер за рахунок проблем Росії. Країна шукає будь-яких можливостей, щоб підкріпити свою економіку. А тут росіяни, які біжать із мільярдами грошей, яхтами, віллами, схемами торгівлі, пропонуючи дуже спокусливі речі", - каже Кулеба.

Відео дня

Також він нагадав про статус президента Туреччини як комунікатора з Путіним. Саме за його участі удалося організувати й "зерновий коридор", і звільнення українських полонених. 

"Тому схема працює. Ми з турками маємо дуже відверту розмову. Тобто, коли нам здається, що щось зайшло надто далеко, ми не соромимося й говоримо про це", - наголосив очільник МЗС.

Роль Туреччини у переговорах України та РФ

Із самого початку повномасштабного вторгнення РФ до України президент Туреччини Реджеп Ердоган взяв на себе роль посередника у перемовинах між цими країнами.

За словами генерального прокурора Андрія Костіна, Україна працює над обміном полонених за формулою "всіх на всіх". Цим питанням офіційний Київ займається разом з ООН і президентом Туреччини. Раніше з його допомогою було звільнено з російського полону 215 захисників України.

У Стамбулі 22 липня було підписано угоди про розблокування трьох українських портів - "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний", для експорту зерна та іншої агропродукції.

Крім того, турецька компанія Baykar вирішила безкоштовно передати три ударних безпілотники Bayraktar для ЗСУ, на купівлю яких збирав благодійний фонд шоумена та волонтера Сергія Притули.

Вас також можуть зацікавити новини: