Особливий статус Донбасу: мова про відділення територій іти не може / фото УНІАН

Питання про надання окупованому Донбасу "особливого статусу" може бути винесене на всеукраїнський референдум.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю журналу "Фокус".

Так, відповідаючи на питання, за яких умов доля Донбасу чи Криму може вирішуватися шляхом винесення питання про їх "особливий статус" на референдум, він сказав: "На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке забажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А ще - питань податків, амністії та органів правопорядку, суду ".

Відео дня

При цьому Стефанчук підкреслив, що мова про відділення територій йти не може.

"Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання повинна бути чітким, а відповідь - або" так ", або" ні ", без варіантів", - додав він.

Читайте такожРосія не ставила ультиматумів щодо особливого статусу Донбасу - Резніков

Стефанчук зазначив, що "якщо питання, які цікавлять народ, вимагають внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться".

Також відповідаючи на питання, чи може бути рішення народу за результатами референдуму консультативним, або воно обов'язкове для виконання, перший віце-спікер зазначив, що референдуми є занадто дорогими, і для "консультації з народом досить соціологічних опитувань".

"Ми ж створили формулу, по якій рішення народу обов'язкові для виконання органами державної влади", - підкреслив Стефанчук.

Як повідомляв УНІАН, 3 липня видання Spiegel повідомило, що на переговорах радників лідерів країн "нормандського формату", що проходили в Берліні, російська сторона зажадала від Києва до 6 липня подати в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську проект змін до Конституції України, які забезпечать у майбутньому особливий статус окремих районів Донбасу.

Президент України Володимир Зеленський у відповідь на це заявив, що ніхто від України нічого не може вимагати.