Виборчий кодекс - у КСУ оскаржують скасування мажоритарки / REUTERS

До Конституційного суду України надійшло конституційне подання групи народних депутатів, в якому оскаржено ряд положень Виборчого кодексу.

Читайте такожВенедіктова заявила про завершення кадрового перезавантаження прокуратури

Про це у своєму Телеграм-каналі повідомила постійний представник парламенту в Конституційному суді, заступниця голови парламентської робочої групи з врегулювання конституційної кризи, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат від "Слуги народу" Ольга Совгиря.

Відео дня

"До Конституційного суду надійшло конституційне подання групи народних депутатів, в якому оскаржено низку положень Виборчого кодексу, згідно з якими вибори народних депутатів проводяться виключно за пропорційною системою", - повідомила Совгиря.

Вона додала, що народні депутати вважають, що вилучення із законодавства можливості проведення виборів за мажоритарною системою обмежує конституційні виборчі права громадян, а також "містить ознаки узурпації влади".

Також в поданні оскаржено пункт прикінцевих і перехідних положень Кодексу, відповідно до яких втрачав чинність Закон України "Про вибори народних депутатів України".

Що відомо про закон

  • 22 липня президент Володимир Зеленський підписав закон № 805-ІХ, який передбачає низку змін до виборчого законодавства України.
  • Документ був проголосований у Верховній Раді 16 липня, його підтримали 308 народних депутатів.
  • "Документ передбачає врегулювання неузгодженостей, уточнення строків, спрощення виборчих процедур та їхню уніфікацію. Зокрема, зміни вносяться до Виборчого кодексу України, законів "Про Центральну виборчу комісію", "Про Державний реєстр виборців" тощо", - пояснили в Офісі президента.

Детальніше про положення закону читайте за посиланням.