Як зберегти колір борщу і що спочатку кладуть в борщ - капусту чи картоплю / 1zoom.ru

З майонезом або сметанкою, з часничком або сальцем, під білий м'який батон або окраєць чорного хліба – у кожного їдця свої переваги, як і з чим їсти борщ. Ця страва - предмет гордості кожної господині.

У кожній родині є свій рецепт борщу, зі своїми секретами і тонкощами, який на все життя для членів сім'ї залишається самим-самим: найсмачнішим, домашнім і рідним. Але є і кулінарні хитрощі, як зварити борщ, щоб буряк не втратив колір, а якщо знати, в якому порядку треба закладати овочі в борщ – можна не переживати за смак і підсумковий вигляд готового блюда.

Що кладуть першим в борщ - капусту чи картоплю

Класичний рецепт борщу передбачає, що в каструлю першою відправиться капуста, адже та вариться найдовше. Вже після капусти йде картопля і солодкий перець. Ну, і фінальний гастрономічний штрих - морква з цибулею після пасерування і заправки томатною пастою, і кислуватий буряк. Так прописано в більшості кулінарних книг.

Читайте такожЩо робити, якщо не вийшов пиріг: як виправити прикрі помилкиАле тут є і нюанси. Якщо картопля попалася стара, а капуста навпаки молода, то черговість краще поміняти (рання капуста вариться буквально пару хвилин). В іншому випадку капуста буде хрустіти на зубах, а картопля розвариться.

До того ж деякі господині борщ воліють варити з квашеною (кислою) капустою. А кислота варіння картоплі уповільнює. Тому поки звариться картопля - така капуста війде перевареною. В цьому випадку першою кладеться картопля.

Чи потрібна картопля в борщі взагалі - це вже справа смаку: є гурмани, які цей інгредієнт у борщ взагалі не додають.

Чому борщ втрачає колір

Вся справа в буряку. Переварений буряк - ось головна причина, чому борщ виходить не червоний, а помаранчевий.

Як отримати насичений колір борщу

Є кілька способів, як зробити борщ насичено червоним:

  • правильний вибір буряка: використовувати при приготуванні борщу виключно овоч темно-бордових сортів;
  • температурний шок: варити буряк близько двадцяти 20 хвилин - потім перекласти в ємність із крижаною водою, так той дійде до готовності і при цьому не втратить природної пігментації;
  • індивідуальний підхід: зварити окремо буряк, бульйон і всі інші інгредієнти. Аналогічний метод - підсмажувати окремо буряк і моркву, щоб не змішувалися кольори;
  • зберегти колір борщу оцтом або ж лимонним соком: ними під час пасирування збризкують буряк, а щоб вирівняти смак – варто додавати в борщ ложку цукру.

Читайте також: