
Курячу тушку промийте та обсушіть серветками. Апельсин наріжте тонкими кружальцями. Змішайте майонез із приправою та змастіть курку на поверхні. Перекладіть тушку на лист з пергаментом і всередину викладіть кружечки апельсина. Картоплю наріжте четвертинками і викладіть навколо курки. Запікайте птаха приблизно 2 години при 200°.
- Новорічна курка запечена з апельсинами
- Запечена риба на Новий рік
- Картопля фарширована
- Курячий рулет з чорносливом
- Лінива лазанья з лаваша
Новорічна курка запечена з апельсинами

Любителям курки обов'язково варто включити цю страву в меню на Новий рік 2024. Запечена ціла курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.
Інгредієнти:
- курка - 1 тушка;
- апельсини - 1 шт.;
- картопля - 5-6 шт.;
- майонез - 4 стол. л.;
- приправа для курки - 1 чайн. л.
Курку промити і обсушити серветками. Апельсин промийте і наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см. Майонез змішайте з приправою для курки і змастіть поверхню птиці. Викладіть тушку на деко з пергаментом. Всередину курки викладіть нарізаний апельсин. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки і викладіть навколо курки. Запікайте страву в духовці близько 2 годин при 200 градусах.
Запечена риба на Новий рік

Запікати в духовці рекомендується щуку, скумбрію, судака або форель, але можна взяти і будь-яку іншу рибу за смаком.
Інгредієнти:
- риба - 1 шт.;
- цибуля - 1 шт.;
- лимон - 1 шт.;
- болгарський перець - 1 шт.;
- помідори - 2 шт.;
- стручкова квасоля - 100 г;
- олія - 2 стол. л.;
- зелень, сіль, перець за смаком.
Якщо риба заморожена, заздалегідь розморозьте її в холодильнику. Увімкніть духовку до 180°. На рибі видаліть луску та плавники, виріжте нутрощі. Голову та хвіст можна залишити. Тонкими кільцями наріжте цибулю, помідори та лимон, перець - соломкою, моркву - кружальцями.
У форму для запікання викладіть змочений у воді (щоб не пригорів до риби) пергамент для випікання. На дно викладіть половину овочів, потім рибину та другу половину овочів. Полийте страву олією, посипте спеціями для риби і запікайте 35-50 хвилин в залежності від розміру.
Картопля фарширована

Дуже смачний і ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно - ми ж пропонуємо рецепт з сиром і шинкою.
Інгредієнти:
- велика картопля - 4 шт.;
- сир - 100 г;
- вершкове масло - 20 г;
- шинка або ковбаса - 150 г;
- сіль, перець, зелень за смаком.
Картоплю ретельно помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин). Кожну бульба розріжте навпіл і ложкою вишкребіть м'якоть з середини, щоб вийшли картопляні човники.
Сир натріть на тертці, а шинку дрібно наріжте. Картопляну м'якоть розімніть виделкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть за смаком. Наповніть картоплини цією начинкою. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах, або підігрійте в мікрохвильовці, поки не розтане сир.
Курячий рулет з чорносливом

Смачна страва на велику компанію, яку зручно розрізати на порційні шматочки.
Інгредієнти:
- куряче філе - 500 г;
- чорнослив - 100 г;
- твердий сир - 100 г;
- майонез - 2 стол. л.;
- сіль, перець за смаком.
Чорнослив замочіть на 20-30 хвилин у окропі, щоб він розм'якшився. Куряче філе наріжте тонкими пластами та відбийте з двох боків. Але не перестарайтеся, інакше м'ясо буде надто тонким і начинка може випасти. Сир натріть на тертці.
Кожне філе змастіть з одного боку майонезом, посипте сиром і викладіть шматочок чорносливу. Загорніть м'ясо в рулетики і закріпіть зубочистками. Посоліть і поперчіть до смаку.
Рулет можна запекти в духовці або посмажити на сковороді. Приготування в духовці: викладіть рулетики в придатну для запікання форму, накрийте фольгою і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.
Приготування на сковороді: розігрійте 2 ложки олії, обваляйте рулетики в борошні і обсмажуйте з кожного боку по 10-15 хвилин.
Лінива лазанья з лаваша

Лінива лазанья за смаком не поступається класичній, але готується набагато простіше. Щоб страва вийшло вдалою, обирайте якісний і не найдешевший сир.
Інгредієнти:
- лаваш - 300 г (2 штуки);
- курячий фарш - 500 г;
- цибуля - 1 шт.;
- твердий сир - 150 г;
- томатна паста - 3 стол. л.;
- вода - 150 мл;
- соняшникова олія - 2 стол. л.;
- перець, сіль, спеції за смаком.
Цибулю дрібно наріжте і змішайте з фаршем, посоліть і поперчіть, додайте улюблені спеції. Нагрійте сковорідку з олією та обсмажуйте фарш протягом 5 хвилин. Розчиніть томатну пасту у воді та влийте до фаршу. Тушкуйте все разом 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні. Сир натріть на тертці.
Лаваш наріжте прямокутниками, щоб вони помістились у форму для запікання. Два прямокутника зробіть більшими - це буде дно і бортики. Змастіть форму олією та викладіть хрест-навхрест великі листи лавашу. Викладіть начинку з фаршу, посипте сиром і накрийте лавашем. Чергуйте начинку і листи, поки фарш не закінчиться. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.
Поставте лазанью в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум'яної скоринки.