Гарячі страви на Новий рік / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Курячу тушку промийте та обсушіть серветками. Апельсин наріжте тонкими кружальцями. Змішайте майонез із приправою та змастіть курку на поверхні. Перекладіть тушку на лист з пергаментом і всередину викладіть кружечки апельсина. Картоплю наріжте четвертинками і викладіть навколо курки. Запікайте птаха приблизно 2 години при 200°.

Відео дня

Новорічна курка запечена з апельсинами

Гарячі м'ясні страви на Новий рік / фото ua.depositphotos.com

Любителям курки обов'язково варто включити цю страву в меню на Новий рік 2024. Запечена ціла курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.

Інгредієнти:

  • курка - 1 тушка;
  • апельсини - 1 шт.;
  • картопля - 5-6 шт.;
  • майонез - 4 стол. л.;
  • приправа для курки - 1 чайн. л.

Курку промити і обсушити серветками. Апельсин промийте і наріжте кружечками товщиною приблизно 1 см. Майонез змішайте з приправою для курки і змастіть поверхню птиці. Викладіть тушку на деко з пергаментом. Всередину курки викладіть нарізаний апельсин. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки і викладіть навколо курки. Запікайте страву в духовці близько 2 годин при 200 градусах.

Запечена риба на Новий рік

Страви на Новий рік / фото ua.depositphotos.com

Запікати в духовці рекомендується щуку, скумбрію, судака або форель, але можна взяти і будь-яку іншу рибу за смаком.

Інгредієнти:

  • риба - 1 шт.;
  • цибуля - 1 шт.;
  • лимон - 1 шт.;
  • болгарський перець - 1 шт.;
  • помідори - 2 шт.;
  • стручкова квасоля - 100 г;
  • олія - 2 стол. л.;
  • зелень, сіль, перець за смаком.

Якщо риба заморожена, заздалегідь розморозьте її в холодильнику. Увімкніть духовку до 180°. На рибі видаліть луску та плавники, виріжте нутрощі. Голову та хвіст можна залишити. Тонкими кільцями наріжте цибулю, помідори та лимон, перець - соломкою, моркву - кружальцями.

У форму для запікання викладіть змочений у воді (щоб не пригорів до риби) пергамент для випікання. На дно викладіть половину овочів, потім рибину та другу половину овочів. Полийте страву олією, посипте спеціями для риби і запікайте 35-50 хвилин в залежності від розміру.

Картопля фарширована

Що готувати на Новий рік 2024 / фото ua.depositphotos.com

Дуже смачний і ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно - ми ж пропонуємо рецепт з сиром і шинкою.

Інгредієнти:

  • велика картопля - 4 шт.;
  • сир - 100 г;
  • вершкове масло - 20 г;
  • шинка або ковбаса - 150 г;
  • сіль, перець, зелень за смаком.

Картоплю ретельно помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин). Кожну бульба розріжте навпіл і ложкою вишкребіть м'якоть з середини, щоб вийшли картопляні човники.

Сир натріть на тертці, а шинку дрібно наріжте. Картопляну м'якоть розімніть виделкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть за смаком. Наповніть картоплини цією начинкою. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах, або підігрійте в мікрохвильовці, поки не розтане сир.

Курячий рулет з чорносливом

Святкові гарячі страви на Новий рік / фото ua.depositphotos.com

Смачна страва на велику компанію, яку зручно розрізати на порційні шматочки.

Інгредієнти:

  • куряче філе - 500 г;
  • чорнослив - 100 г;
  • твердий сир - 100 г;
  • майонез - 2 стол. л.;
  • сіль, перець за смаком.

Чорнослив замочіть на 20-30 хвилин у окропі, щоб він розм'якшився. Куряче філе наріжте тонкими пластами та відбийте з двох боків. Але не перестарайтеся, інакше м'ясо буде надто тонким і начинка може випасти. Сир натріть на тертці.

Кожне філе змастіть з одного боку майонезом, посипте сиром і викладіть шматочок чорносливу. Загорніть м'ясо в рулетики і закріпіть зубочистками. Посоліть і поперчіть до смаку.

Рулет можна запекти в духовці або посмажити на сковороді. Приготування в духовці: викладіть рулетики в придатну для запікання форму, накрийте фольгою і запікайте 30 хвилин при 180 градусах.

Приготування на сковороді: розігрійте 2 ложки олії, обваляйте рулетики в борошні і обсмажуйте з кожного боку по 10-15 хвилин.

Лінива лазанья з лаваша

Рецепти на Новий рік / фото ua.depositphotos.com

Лінива лазанья за смаком не поступається класичній, але готується набагато простіше. Щоб страва вийшло вдалою, обирайте якісний і не найдешевший сир.

Інгредієнти:

  • лаваш - 300 г (2 штуки);
  • курячий фарш - 500 г;
  • цибуля - 1 шт.;
  • твердий сир - 150 г;
  • томатна паста - 3 стол. л.;
  • вода - 150 мл;
  • соняшникова олія - 2 стол. л.;
  • перець, сіль, спеції за смаком.

Цибулю дрібно наріжте і змішайте з фаршем, посоліть і поперчіть, додайте улюблені спеції. Нагрійте сковорідку з олією та обсмажуйте фарш протягом 5 хвилин. Розчиніть томатну пасту у воді та влийте до фаршу. Тушкуйте все разом 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні. Сир натріть на тертці.

Лаваш наріжте прямокутниками, щоб вони помістились у форму для запікання. Два прямокутника зробіть більшими - це буде дно і бортики. Змастіть форму олією та викладіть хрест-навхрест великі листи лавашу. Викладіть начинку з фаршу, посипте сиром і накрийте лавашем. Чергуйте начинку і листи, поки фарш не закінчиться. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.

Поставте лазанью в розігріту до 180 градусів духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум'яної скоринки.

Дивіться інші новорічні та різдвяні рецепти: