USF/NASA

Прилад Planetary Atmospheres Minor Species Sensor (PAMSS) був закріплений на висотному аеростаті, який запустили в місті Тусон (штат Арізона), повідомляє ufostation.net з посиланням на Daily Mail.

Повітряна куля провела більше години на висоті 32 000 метрів, після чого прилад успішно приземлився. Метою випробувань була перевірка PAMSS на здатність функціонувати в умовах низької температури і тиску (в стратосфері нерідко холоднішає до мінус 60 градусів за Цельсієм).

Читайте такожЗонд NASA долетів до планети-карлика Церери

Відео дня

Апарат здатний фіксувати молекули газу в концентрації декількох частин на трильйон - що робить його набагато чутливішим, ніж аналогічні пристрої. Інфрачервоний лазер дозволяє пристрою виявити сліди газів - побічних продуктів обміну речовин у живих істот - методом внутрішньопорожнинної абсорбційної спектроскопії.

За допомогою PAMSS НАСА збирається знайти сліди таких газів, як метан, в атмосфері Марса, Європи (супутника Юпітера) і Енцелада (супутника Сатурна). Знадобиться він і на Землі, перш за все для моніторингу стану озонового шару планети.