Під час розкопок було виявлено поховання / facebook.com/ihor.ihnatenko

У центрі Чернігова археологи виявили поховання та рештки забудови 11-12 ст.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомив археолог Ігор Ігнатенко. Він зазначив, що, проїжджаючи проспектом Перемоги, помітив, що будівельники ведуть роботи з перекладання тротуарів біля «Діамонд-клубу» без повідомлення про це археологів.

"Підняв галас. Завдяки підтримці небайдужих людей із департаменту культури, відділу охорони пам’яток археології Чернігівської обласної ради, підприємства «Старожитності Полісся», Лівобережної археологічної експедиції Інституту археології НАН України, вдалося призупинити роботи з реконструкції тротуару до проведення зачищення й фіксації археологічних об’єктів на цій ділянці", - зауважив Ігнатенко.

Відео дня

Читайте такожУ Києві археологи знайшли вулицю XVII-XVIII століть (фото)

Він також уточнив, що початок робіт продемонстрував - на цьому місці був могильник, можливо курганний. Потім тут існувала житлова чи господарча забудова вже у 13 ст. Культурний шар цієї доби був знищений при попередніх реконструкціях, але ґрунт із цього шару трапляється у перевідкладеному вигляді у пізніших перекопах, причому кераміки пізнішої за 13 ст. взагалі немає, схоже, що до того часу як у 20 ст. стали організовано вивозити сміття на полігони, тут не було інтенсивної людської діяльності.

Під час робіт археологи виявили поховання, можливо, 11-12 ст. Збереглися цвяхи від труни й ніж поряд, що свідчить про ймовірність захоронення заможного на той час чоловіка.

facebook.com/ihor.ihnatenko

"Археологічні дослідження на проспекті Перемоги зібрали багатьох поціновувачів старовини. Такий ажіотаж був спричинений кількома факторами: відсутність огорожі, людські кістки та близькість до центрального ринку. Розкопане поховання відноситься десь до 12 ст. Біля нього виявлені сліди паркану й будівель того ж періоду", - прокоментував археолог.