У 2015 році Барак Обама вручив Кетрін Джонсон президентську медаль Свободи \ NASA

Легендарний математик NASA Кетрін Джонсон померла у віці 101 року. Вона увійшла в історію космонавтики своїми розрахунками різних траєкторій космічних експедицій, включаючи польоти до Місяця.

Читайте такожNASA показало масштаби катастрофічного танення льодовиків в Антарктиді (фото)

NASA оголосило про її смерть на своїй сторінці в "Твіттері", заявивши, що ця жінка назавжди прославилася своїм неперевершеним розумом і тим, що кидала виклик будь-яким расовим і соціальним бар'єрам.

Відео дня

Афроамериканка Кетрін Джонсон працювала в NASA з кінця 1950-х років. Вона вручну розраховувала параметри ракетних траєкторій для багатьох астронавтів, включаючи Джона Гленна, який став першим американцем, який здійснив орбітальний політ в 1962 році, передає Бі-бі-сі.

Вона була відома тим, що поряд з іншими жінками, які працювали в обчислювальному відділі NASA, була здатна швидко перевіряти правильність обчислень перших поколінь комп'ютерів.

У 1969 році її обчислення лягли в основу комп'ютерної програми, яка розраховує параметри зниження і старту місячного модуля в ході першої місячної експедиції "Аполлона-11".

Афроамериканка Кетрін Джонсон працювала в NASA з кінця 1950-х років \ NASA

У 1970 році, під час невдалого польоту до Місяця корабля "Аполлона-13", Кетрін Джонсон зуміла швидко розрахувати параметри нової траєкторії повернення корабля до Землі, використовуючи при цьому не комп'ютери, а власні астрономічні таблиці. Вважається, що саме це врятувало астронавтів від вірної загибелі.

Головний адміністратор NASA Джим Брайденстайн назвав Кетрін Джонсон легендарною фігурою з епохи перших днів освоєння космосу.

У 2015 році Барак Обама вручив Кетрін Джонсон президентську медаль Свободи. Роком пізніше у своєму виступі про стан справ у країні Обама назвав її прикладом духу першовідкриття в історії Америки.