SpaceX не виконуватиме земні закони на Марсі / фото NASA

У демо-версії Умов використання нового сервісу супутникового інтернету Starlink від компанії SpaceX зазначено, що ніякі норми міжнародного права не будуть діяти на Марсі.

Як передає НВ, у компанії SpaceX вже задумалися над тим, які закони діятимуть на Марсі.

Читайте такожУ США розробляють ядерний двигун для польотів на Марс

Відео дня

У SpaceX вважають, що всі суперечки щодо комунікаційних послуг, які надає компанія в межах Землі та Місяця, будуть регулюватися відповідно до законів штату Каліфорнія в США.

Але на Марсі компанія Ілона Маска відмовляється підкорятися яким-небудь законам.

"Щодо послуг, які надаються на Марсі або при транспортуванні на Марс за допомогою Starship або іншого космічного корабля для колонізації, Сторони визнають те, що Марс - вільна планета і що ніякий уряд на Землі не має влади або суверенітету над діяльністю Марса. Відповідно, суперечки будуть вирішуватися на основі принципів самоврядування, сумлінно встановлених під час марсіанського врегулювання", - сказано в першій версії документа SpaceX.

Згідно з Договором про космос ООН, який ратифікували більшість країн, "космічний простір, включаючи Місяць та інші небесні тіла, не підлягають національному присвоєнню ні шляхом проголошення на них суверенітету, ні шляхом використання або окупації, ні будь-якими іншими засобами".

Читайте також"Пакт Артеміди": NASA представило глобальну угоду по дослідженню Місяця

Нагадаємо, раніше компанія SpaceX почала публічний бета-тест свого супутникового інтернету Starlink. Користувачі можуть придбати необхідне обладнання та встановити для підключення мобільний додаток мережі на iOS і Android.

Вас також можуть зацікавити новини