Наукова конференція у США спричинила сплеск масових заражень / REUTERS

Американські дослідники з’ясували, що конференція у Бостоні, штат Массачусетс, стала причиною спалаху масового поширення COVID-19 по всій території США.

Такі дані виявили під час спільного дослідження генетиків декількох провідних медичних інститутів Массачусетса, повідомили у Broad Institute.Читайте такожЗеленський: Україна готова масово виготовляти вакцини від COVID-19

Науковці прослідкувати поширення вірусу завдяки його особливій мутації, що відрізнила його генетичний код від інших. Ця “мітка” передавалася щоразу далі. У США мутований коронавірус вперше виявили в учасників дводенної конференції в Бостоні, що відбулась 26-27 лютого.

Відео дня

Це була щорічна зустріч фармацевтичної компанії Biogen - на подію зібрались 175 людей зі всієї та Америки та закордону. Один з учасників був інфікований мутованим коронавірусом. Тоді у США було 15 випадків заражень, а ВООЗ ще не оголосила пандемію. Після конференції люди розлетілись до своїх міст. Протягом двох наступних тижнів COVID-19 виявили у 35 учасників події.

Дослідники проаналізували майже 800 генетичних кодів вірусу різних людей з різних місць. Станом на липень, мутований вірус з бостонської конференції виявили в третини отриманих зразків штату Массачусетс, і в 3% зразків у США.

В коментарі Washington Post організатори конференції Biogen заявили, що дотримувались усіх рекомендацій медиків, які існували на той час.

Лютий був майже півроку тому, і це був час, коли загальні знання про коронавірус були обмежені. Ми б ніколи свідомо не ставили нікого під ризик, - заявила речниця компанії.

Коронавірус у світі: що важливо знати