Ілюстрація / REUTERS

Державний концерн «Укроборонпром» не потрібно ліквідовувати, натомість потрібно замінити менеджмент в ньому.

Про це на круглому столі «Що робити з «Укроборонпромом»? Наслідки та цілі реформи» заявив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України, радник президента Володимира Зеленського Айварас Абромавічус.

«Потрібно призупинити дискусії про ліквідацію «Укроборонпрому», тому що ті, хто пропонує ліквідацію, пропонують сховати кінці у воду. Потрібно повністю замінити менеджмент компанії, який довів компанію до нинішнього стану, коли ми бачимо відсутність прозорості, «друзів», розкрадання, обман», - заявив він.

Відео дня

Також він додав, що «Укроборонпром» має керуватися, як будь-яка інша державна компанія, що не повинно бути якогось виключення тому, що це військова сфера.

За його словами, у спостережній раді мають бути люди різних спеціальностей, а не лише військові.

Окрім того, Абромавічус наголосив, що «Укроборонпром» має обов”язково пройти міжнародний аудит. «Компанія з мільярдним обігом має пройти міжнародний аудит від «великої четвірки», оскільки жодна Рахункова палата нічого там не виявить, зокрема і контрагентів, які ховають гроші по офшорах», - додав він.

Читайте такожКабмін виділив «Укроборонпрому» 32 мільйони на проведення фінаудиту

Як повідомляв УНІАН, 14 березня голова парламентської Тимчасової слідчої комісії з розслідування відомостей щодо розкрадань в армії Іван Вінник заявив, що вже розроблено законопроект про реформування держконцерну «Укроборонпром» та щодо розсекречення інформації про державне оборонне замовлення.

11 квітня голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони Сергій Пашинський заявив, що у законопроекті про реформування ОПК буде передбачено також реформування системи закупівель у рамках державного оборонного замовлення.

За словами Пашинського, законопроектом, серед іншого, передбачена ліквідація «Укроборонпрому», а також докорінні зміни до закону про державну таємницю та щодо державного оборонного замовлення.

28 квітня заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос заявив, що замість держконцерну «Укроборонпром» буде створено інший орган з розширеними повноваженнями.

15 травня прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що уряд зобов'яже «Укроборонпром» протягом десяти днів визначитися з виконавцем міжнародного фінансового аудиту діяльності держконцерну. 22 травня Кабмін виділив «Укроборонпрому» 32 млн грн на поворотній основі, щоб держконцерн провів фінансовий аудит своєї діяльності.

Довідка УНІАН. Державний концерн «Укроборонпром» створений в 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів і беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять більш як сто підприємств ОПК України.