Поліція перевіряла документи у мусульман біля мечеті в Києві / фото facebook.com/dogrujol

У Києві в п'ятницю, 31 січня, поліція спільно з представниками міграційної служби влаштувала позапланову перевірку документів у прихожан мечеті Ісламського культурного центру.

Про це повідомив муфтій Духовного управління мусульман України УММА Саїд Ісмагілов на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, масову перевірку мусульман проводили силами близько 40 осіб "на виході зі двору мечеті й під час молитви, і після молитви". Він зазначив, що влаштували облаву під час п'ятничної молитви - особливо шанованої в ісламі.

Відео дня

Читайте такожОМОНівці ввірвалися з автоматами у мечеть "перевіряти лічильники" (фото, відео)

У результаті поліція затримала 25 осіб, в яких не було з собою документів, заявив він.

Ісмагілов нагадав, що подібні облави біля мечетей притаманні російській владі і ніяк не вписуються в демократичне суспільство.

"Такий метод роботи є аморальним та принизливим! Людина має паспорт повісити на шию у розгорнутому вигляді та лише так йти на молитву до мечеті? Може, давайте, мусульман на законодавчому рівні зобов’яжемо на одяг пришивати якийсь знак приналежності до ісламу, щоб схоже було на маркування людей у Німеччині за часів нацизму?, - обурився муфтій.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу заявляє, що сьогодні в Києві віруючі мусульмани "зіткнулися з кричущим і масовим порушенням прав людини".

За його словами, дії поліції та міграційної служби є "кричущим і масовим порушенням прав людини".

"Сьогодні п'ятниця, особливо шанований в ісламі день, коли віруючі поспішають потрапити в одну з найближчих мечетей, щоб здійснити спільно з іншими одновірцями намаз/молебен. І саме сьогодні, 31 січня, віруючі мусульмани, які вчинили п'ятничний намаз в мечеті Ісламського культурного центру "Альраїд", що знаходиться в Києві на вулиці Дегтярівській, зіткнулися з кричущим і масовим порушенням прав людини", - написав Чубаров.

За його словами, неподалік виходу з двору мечеті "на них чекали співробітники Державної міграційної служби… та екіпіровані спецзасобами і зброєю співробітники поліції, які прибули на двох автобусах".

Чубаров зазначив, що своє перебування біля мечеті і вимоги до людей, які виходили з двору мечеті, пред'являти документи, що підтверджують особу, співробітники міграційної служби пояснили рейдом з виявлення нелегальних мігрантів.