Захист Чийгоза звернеться до ЄСПЛ / фото УНІАН

Захист після розгляду апеляції Верховним судом Російської Федерації на вирок незаконно засудженому окупаційною російською владою заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу має намір звернутися до Європейського суду з прав людини. Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров повідомив на брифінгу.

Читайте такожЧубаров назвав підстави для екстрадиції Чийгоза в Україну

"Наша подальша дія в тому, щоб подати апеляцію. Ми, кримські татари, живемо в умовах тимчасово окупованого Криму, в тих реаліях, які там є. І на погляд адвокатів, я сьогодні з ними говорив, і тут цілком я поділяю їхні підходи - буде подана апеляція протягом десяти днів на незаконне, неправомірне рішення незаконного окупаційного суду", - сказав Чубаров, уточнивши, що апеляція буде подана до Верховного суду РФ.

Відео дня

При цьому Чубаров припустив, що суд може почати розгляд апеляції через п'ять-шість місяців.

Також голова Меджлісу додав, що до початку розгляду апеляції Чийгоз перебуватиме у Сімферополі.

"Після того як буде розглянута апеляція і буде визначення Верховного суду Російської Федерації, зрозуміло, що ми і тут не маємо жодних ілюзій, ми одразу йдемо до Європейського суду з прав людини", - наголосив Чубаров.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 11 вересня, так званий «верховний суд Криму» засудив Чийгоза до 8 років позбавлення волі. Адвокат Микола Полозов заявив, що оскаржить вирок.

Чийгоза було затримано в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти.

Окупаційна влада звинуватила Чийгоза в організації масових заворушень. Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що порушуватиме питання засудження заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Чийгоза у Раді Європи.