Київрада відхилила протест заступника прокурора м. Києва від 23 лютого 2011 року на рішення Київради, який вимагав скасувати передачу земельних ділянок загальною площею 15,7 га обслуговуючому житлово-будівельному кооперативу забудовників приватних житлових будинків «Совські ставки» для будівництва житла і облаштування транспортної інфраструктури на вулиці Лютневій, 58-А, 58-В у Голосіївському районі столиці (Жуків острів).

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний проект рішення був розглянутий Київрадою сьогодні. За підтримку протесту прокуратури проголосував лише 51 депутат із 101, зареєстрованого у залі.

У рішенні про передачу вказаних земельних ділянок житловому кооперативу вносилися зміни до Генплану Києва та проекту планування його приміської зони, а саме: було змінене функціональне призначення території, про яку йдеться у рішенні – її віднесли до зони малоповерхової житлової забудови. При цьому земельна ділянка площею 3,38 га була виключена з переліку територій лісів та лісопарків.

Відео дня

У протесті прокуратури зазначалося, що нове житлове будівництво на вказаній території, яка належить до зони ландшафту, що охороняється (лист Головного управління охорони культурної спадщини №603 від 8.02.2012), не допускається. Крім того, відведена земельна ділянка частково перебуває у прибережній захисній смузі річки Дніпро та її затоки, де також обмежена діяльність, пов’язана зі зміною ландшафту, зокрема, будівництво будь-яких споруд окрім гідротехнічних. Також не були виконані вимоги, вказані у висновках органів архітектури та земельних ресурсів, унаслідок чого позитивні висновки втрачають свою чинність, а проект відведення земельної ділянки вважається непогодженим відповідними службами.

Прокуратура також заявляла, що в документі про відведення землі відсутній перелік членів кооперативу, що необхідно згідно із чинним законодавством, а також відсутні докази того, що члени кооперативу потребують поліпшення житлових умов.

Було також встановлено, що у рішенні Київради здійснено посилання не на чинне рішення господарського суду, що стосується орендарів вказаної ділянки, а також на згоду неналежного землекористувача.