Наступний платіж за зобов`язаннями перед МВФ припадає на травень / Фото : i-g-t.org

У лютому 2013 року Міністерство фінансів України здійснило перше цього року погашення й сплату відсотків за зобов'язаннями перед Міжнародним валютним фондом (за програмою stand-by 2008-2009 рр.), повідомляється на сайті міністерства.

Згідно з повідомленням, загальна сума платежу становила 413,75 СПЗ (спеціальні права запозичення), або 634,1 млн дол. США, або 5 млрд 068,6 млн грн (за курсом НБУ).

Також зазначається, що зазначені витрати з погашення й обслуговування державного боргу передбачено Законом України «Про Державний бюджет на 2013 рік».

Відео дня

За інформацією Мінфіну, наступний платіж за зобов'язаннями перед МВФ припадає на травень.

Довідка УНІАН. Восени 2008 року Україна і МВФ схвалили програму співробітництва stand-by. Графік вибірки коштів Україною був розрахований на два роки із загальним обсягом 11 млрд СПЗ (близько 16,4 млрд дол.). Після узгодження параметрів програми 3 млрд СПЗ було зараховано до золотовалютних резервів Національного банку України.

У рамках цієї програми stand-by Україна отримала три транші загальним обсягом 7 млрд СПЗ (10,6 млрд дол.). Частина другого траншу в розмірі 1,5 млрд дол. і третій транш у повному обсязі були спрямовані безпосередньо до Державного бюджету України.

У 2010 році Україна і МВФ схвалили нову програму співробітництва stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. із метою реалізації реформ в Україні. Влітку 2010 року Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі 1,89 млрд дол. У грудні 2010 року було виділено другий транш у розмірі близько 1,5 млрд дол. Після цього виділення коштів за програмою було заморожено через невиконання Україною низки взятих на себе зобов'язань, зокрема щодо підвищення тарифів на газ і теплопостачання для населення.

Україна розраховує домовитися з Міжнародним валютним фондом про отримання нового кредиту stand-by обсягом 10 млрд СПЗ (близько 15,4 млрд дол.).