Артеріальна гіпертензія – хвороба, яка значно помолодшала в Україні / фото ua.depositphotos.com

Життя під тиском

19:54, 06.06.2021
6 хв.

Артеріальна гіпертензія – високий артеріальний тиск – хвороба, яка значно помолодшала в Україні. Інсульт можна отримати навіть у 30 років. Але цього можна уникнути, змінивши деякі звички та дотримуючись доволі простих правил.

Тетяна Чеботарь записує на відео, як вона читає вірші. Так вона відновлює мовлення й пам'ять. Три роки тому дівчина перенесла інсульт.

«25% мозку померло. Лікарі казали моїй мамі, мовляв, готовтеся, це буде лежачий овоч», - розповідає вона ТСН.Тижню.

Тоді їй було 35. Згадує: щось клацнуло у горлі і відібрало мову. Таня не викликала швидку, а просто лягла спати. Згодом дізналася – інсульт.

Відео дня

«Я не знала, як звуть мою маму, як звуть мого брата», - згадує вона.

Таких як Таня в Україні 140 тисяч.

Член правління Європейського Альянсу організацій пацієнтів, які пережили інсульт Дмитро Гуляєв розповідає ТСН.Тижню, що в Україні інсульт – друга причина смертності і перша причина довготривалої втрати працездатності.

Але інсульт - то вже кінцевий результат іншої проблеми – артеріальної гіпертензії. В народі це зветься просто - високий тиск. І ми звикли його пов'язувати з віком. Він є у наших бабусь та дідусів, а ще в тат і мам, які потроху починають здавати… То до чого ж тут тридцятирічні?

Читайте такожПостковідний синдром: кияни найбільше страждають від ураження судинних систем

Тихий убивця

Те, що змушує підніматися ваш тиск до небес, лише на 30% пояснюється спадковістю. Інші 70% - це навколишні чинники, наприклад, стреси і, головне, спосіб життя. І якщо ви бачите що цифри на тонометрі перейшли межу 140 на 90, у вас серйозна проблема.

Та біда в тому, що поки не припре, українці тиск не міряють.

«Артеріальну гіпертензію називають тихим вбивцею. Рівень свого тиску у нас контролює одна людина з п’яти. А багато людей взагалі не знають, що у них підвищений артеріальний тиск», - розповідає ТСН.Тижню завідувачка відділу поведінкових факторів ризику ЦГЗ МОЗ України Ірина Сорока.

І це при тому, що тіло давно подає сигнали. Просто ми звикли пояснювати їх чим завгодно, тільки не з допомогою тонометра. Мовляв, головний біль у нас – реакція на зміну погоди, тому, що не виспались, і так далі…

«Якщо шумить у вухах, з’являються «точки» і «мошкара» перед очима, якщо літають «зірочки», або людина стала роздратованою, погано щось запам’ятовує, треба обов’язково виміряти артеріальний тиск і контролювати його», - каже ТСН.Тижню кардіолог Ірина Пророченко.

І треба повністю забути, що до пенсійного віку вам далеко. «Гіпертонія дуже помолодшала. У мене наймолодший пацієнт 2006 року народження», - розповідає кардіолог.

Серцево-судинні хвороби, які й так вбивали найбільше людей в Україні, раптом зробили черговий стрибок.

«Коронавірус б’є не лише по легенях. Страждають судини мозку. Виникають ішемічні інсульти. Відривається тромб, закривається прохід на якійсь ділянці мозку і в залежності від цього починаються інсульти», - розповідає ТСН.Тижню Ірина Пророченко.

фото ua.depositphotos.com

Гіпертонія, як виявили медики, стала постійним побічний ефектом ковіду. Відтак хвороба почала ширитися за законами короновірусної пандемії. І навіть це ще не вся правда. Під загрозою опинилися навіть ті, хто жив з гіпертонією давно - просто зупинились кардіологічні відділення.

«Дуже часто лікарні закриваються не тому, що немає пацієнтів, а тому, що існує потреба для ковідних хворих. Не всі пацієнти могли потрапити у відділення», - каже кардіолог.

Чим це загрожує - пояснювати не треба.

Життя під тиском

Ви можете обманювати себе скільки завгодно, переконувати, що голова болить на зміну погоди, або ви просто втомилися. Однак кожен зайвий день життя під тиском наближає людину до фатальної розв'язки.

Читайте такожНе поспішайте бігти на роботу: у МОЗ показали, з чого варто починати свій ранок (відео)

«Найгірше ускладнення артеріальної гіпертензії – це інсульт», - розповідає ТСН.Тижню кардіолог Ірина Пророченко.

Крім того, що він ламає життя і здоров'я людини, він підводить і жертву, і її родину до фінансової катастрофи. Як розповіла ТСН.Тижню Тетяна Чеботарь, яка перенесла інсульт в 35 років, лікування дороге: «Вийшло понад сто тисяч. У моєї сім’ї таких грошей не було. Багато допомагали друзі та знайомі».

Розмір загальнодержавних втрат теж зашкалює. За словами члена правління Європейського Альянсу організацій пацієнтів, які пережили інсульт, Дмитра Гуляєва, цей показчик – близько ста мільярдів на рік. І це ще мова не йде про реабілітацію.

фото ua.depositphotos.com

«Ціна – дві-три тисячі гривень на день. В приватних клініках не всі можуть собі дозволити. А найактивніша реабілітація – перші три-чотири місяці після інсульту. Якщо людина пролежала вдома півроку, а потім вирішила, що треба реабілітація, ефект вже буде зовсім іншим», - розповідає ТСН.Тижню кардіолог Ірина Пророченко.

Як вижити?

Зважаючи на все це, візьміть собі за правило – краще попередити, ніж лікувати. Контроль тиску має стати нашою щоденною гігієною. Як чистити зуби та ходити в душ.

Експерти переконують, найбільш точний – механічний тонометр. Але це вимагає окремих навичок. Якщо міряєте тиск самостійно, оберіть електронний. Та пам’ятайте, що будь-яке фізичне навантаження може підвищити показники.

А от з дуже популярними напульсними апаратами треба бути обережним. За словами кардіолога, чим далі від серця, тим тонші судини. І якщо вони тонкі, а вік людини, в середньому, більший за 45 років, може виявитись, що тиск ми міряємо неадекватно.

Ще одна порада – міряйте тиск два-три рази підряд. Останній покаже цифри найчесніше.

Читайте такожЛікар назвав основні ознаки інсульту та найкращі методи його попередження

«Бажано на пустий січовий міхур. Обов’язково вимірювати тиск сидячи. В зручній позі, щоб грудний відділ хребта був розслаблений. Ноги мають стояти внизу і не бути перехрещені», - каже кардіолог.

І, звичайно, будь-яке перевищення норми, має привести до лікаря і щоденного прийому ліків. Сучасні препарати мають високу ефективність. І не забувайте про здоровий спосіб життя.

Варто пам’ятати, що ви в зоні ризику, якщо любите розслабитися за допомогою алкоголю. Руйнує ваші сосуди куріння. І перегляньте свої гастрономічні уподобання. Дуже важливо пити півтора-два літри води щодня, аби кров не згущувалася. Ну, і не забуваймо про спорт. Намагайтеся просто влаштовувати прогулянки на свіжому повітрі, бажано щодня.

Ніна Грушецька, Андрій Тримбач, Костянтин Слюсар, Валентин Шилко, Олександр Ребенчук

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся