Як зрозуміти, що батарею в смартфоні час міняти: це справа на пару хвилин / фото ua.depositphotos.com

Смартфонний акумулятор навіть при ідеальних умовах використання може втратити до 20% своєї початкової місткості після 500 циклів зарядки. Однак якщо акумулятор піддавався перегріву, заморозкам, повністю розряджався або перезаряджався – він ризикує "постарішати" набагато раніше.

Відрізнити хороший акумулятор від поганого іноді буває важко. Існує кілька способів, як можна дізнатися стан акумулятора, перед тим, як нести смартфон в сервісний центр.

Ознаки смерті акумулятора

Є кілька ознак, які вказують на те, що батарея в вашому смартфоні доживає свої останні дні і її пора міняти:

Відео дня
  • Короткий термін автономної роботи. Якщо ваш телефон раніше міг працювати весь день без підзарядки, а тепер вимагає зарядку вже після пару годин використання, це може бути явною ознакою зношеного акумулятора.
  • Непередбачуваний відсоток заряду. Якщо відсоток заряду на вашому телефоні стрибає вгору і вниз без видимих причин або змінюється стрибками, це також може бути ознакою проблеми з акумулятором.
  • Часті підвисання, перегрів. Це може бути пов'язано з деградацією акумулятора, який стає менш ефективним і нагрівається більше навіть при найпростіших завданнях.
  • Зовнішні ознаки пошкодження. Коли акумулятора вашого смартфона стане зовсім недобре, це почне проявлятися візуально. Зазвичай це називається "здуттям" акумулятора. 

Втім, навіть попри всі ці очевидні ознаки, перед заміною батареї краще перевірити її за допомогою спеціальної програми.

Як дізнатися місткість акумулятора свого телефону

У власників айфонів є спеціальне меню, в якому можна подивитися стан акумулятора телефону. Зайдіть в Налаштування → Акумулятор → Стан акумулятора. Тут ви побачите інформацію про максимальну місткість вашого iPhone у відсотках – з часом вона знижується.

Там же можна подивитися, чи не сповільнюється ваш айфон через функції управління продуктивністю Apple. Загалом, заведено вважати, що якщо залишкова місткість акумулятора iPhone 80% і менше, то батарейку пора міняти.

Схожа опція є на деяких моделях Xiaomi і Samsung

Власникам Android-гаджетів доступний популярний і корисний додаток під назвою AccuBattery. Ця безкоштовна утиліта не тільки інформує про реальний стан акумулятора, але і показує, які процесори зараз запущені на тлі і сильно "їдять" батарею.

Процедура наступна:

  1. Скачайте і встановіть додаток.
  2. Розрядіть акумулятор до 15%.
  3. Поставте апарат заряджатися і не чіпайте його, поки акумулятор не набере повні 100 відсотків.
  4. Залиште смартфон на зарядці ще на 30-40 хвилин.

Після цього відкриваємо AccuBattery і дивимося, яку місткість батареї покаже програма. Якщо рівень впав нижче 80%, то батарею пора міняти. Користуватися їй все одно можна, але вона буде набагато гірше тримати заряд, ніж на новому пристрої, а також може раптово вимикатись – особливо на морозі. 

Головне, щоб ємність батареї не доходила до 80% і не падала нижче

До речі, нещодавно Apple оновила розділ з рекомендаціями щодо правильного поводження з акумулятором iPhone – так що нехтувати даними їй рекомендаціями однозначно не варто.

Для поліпшення автономності смартфона придумали режим економії батареї, нічну тему і купу різних "вивертів". УНІАН розповідав про нічим не примітну опцію, відключення якої здорово заощадить заряд батареї. 

Вас також можуть зацікавити новини: