Олександр Лукашенко пофантазував на тему вступу Білорусі у війну проти України / колаж УНІАН зі скріншоту й фото ua.depositphotos.com

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що вступ Білорусі у війну проти України "нічого" б не дав.

Ватажок білоруської держави розповів журналістам, що в разі вступу в протистояння з українцями, білоруси не змогли б закрити лінію фронту, що виникла. У Лукашенка запитали, як він оцінює ймовірність того, що Білорусі доведеться вступити в бойові дії: "А ніяк не оцінюю. Такої необхідності немає і не буде такої необхідності. Я колись сказав напередодні... Росії потрібна така Білорусь - мирна тиха, спокійна, яка робить свою справу. У деталях я вам не буду розповідати, чим ми займаємося тощо".

За його словами, він не відмовляється, що білоруси "співагресори". "Ми з Путіним агресори, ви ж знаєте, нас кудись до суду (Європарламент закликав створити спецтрибунал для Лукашенка і Путіна, - Ред.), ще кудись хочуть. Кожен робить свою справу", - заявив він.

Диктатор додав, що, якщо Білорусь вступить у війну, то громадянам доведеться закрити фронт протяжністю кілька тисяч кілометрів. "1 500 приблизно кілометрів кордон у нас з Україною, ...і на прибалтійському, польському напрямку ще 1 500 - 3 000 кілометрів нам із вами доведеться цей фронт закрити, якщо ми вступимо у війну. Ми зможемо це зробити? Не зможемо - це я вам кажу. Ми хочемо собі проблем? Не хочемо... Це по-друге. А перше - можливо, Україні, так само, як сьогодні Росії, знадобиться така Білорусь...", - сказав ватажок білорусів.

Лукашенко стверджує, що "найпростіше рішення - завтра "Іскандер" поставив на позицію, впихнув туди ракету..., і високоточна зброя полетіла в Київ". "Це найпростіше, але треба розуміти наслідки. Не забувати, що у нас пів країни перебуває в радіусі 100 кілометрів від Києва, зокрема й Мозирський НПЗ, який, на щастя, сьогодні працює без перебоїв модернізований...", - поділився він.

Лукашенко заявив, що "якби ми сьогодні вступили у війну проти України, це б нічого не дало". "Тому що у них кордон із Білоруссю забарикадований так, що туди не підійти. Він замінований повністю, забетонований, і 120 тисяч українських військовослужбовців на цьому кордоні", - зазначив диктатор.

Війна в Україні в центрі уваги - що потрібно знати

Влада Білорусі рано вранці 24 лютого 2022 року дозволила окупаційним військам РФ здійснити повномасштабне вторгнення в Україну з білоруської території. Крім того, з Білорусі по Україні завдавали ракетних ударів. Пізніше українці вибили росіян із півночі своєї країни і серйозно зміцнили кордон із білоруською державою.

Уже не раз з'являлася інформація, що можливий наступ Росії на різних напрямках. Зокрема, на початку 2024-го майор запасу Нацгвардії України Олексій Гетьман попереджав, що супротивники можуть спробувати атакувати з Білорусі Київську, Сумську та Чернігівську області.

Вас також можуть зацікавити новини: