Роман Світан пояснив зниження показників зі збиття "шахедів" / колаж УНІАН, фото Бригада швидкого реагування Нацгвардії "Рубіж", скріншот

Згідно зі статистикою, за два місяці показники збиття ударних дронів типу Shahed, якими РФ атакує Україну, впали на 33%. Військовий експерт, військовий льотчик-інструктор і полковник запасу Роман Світан пояснив, що це зумовлено кількома факторами. 

"Змінилися маршрути руху "шахедів". Цілі вони змінили – в основному, зараз "шахеди" працюють по прифронтовій зоні на глибину до 30-50 км. Якраз саме це і викликало зміну статистики як такої. Вони цілі змінили, вони розуміють, що "шахеди", що зайшли вглиб української території, збиваються", – підкреслив він в ефірі "24 каналу". 

За словами Світана, в Україні створені тисячі мобільних груп, які відстежують дрони. Саме тому ворог став більше працювати безпілотниками по прифронтовій та прикордонній території.

Відео дня

"Така тактика росіян поки що дає їм можливість використовувати "шахеди" з максимальним ККД. Але я думаю, зараз відіграє наше ППО. Потрібно розгортати мобільні групи вздовж лінії фронту, вздовж кордону, перехоплювати "шахеди" на заході. А ще краще – підключити частину авіації, але не бойової, а легкомоторної. У нас достатня кількість льотчиків, які можуть виконувати на легкомоторних апаратах бойові завдання. За моїми прикидками, їх тисячі. Тим більше, на легкомоторному літаку літати можна років до 70. Після 50 на бойовий літак спробуй потрапити – медики не пустять, а ось на легкомоторному до 70 років дідусі на кшталт мене могли б виконувати ці завдання", – додав Світан.  

Атаки дронами по Україні

У ніч на 10 лютого росіяни атакували Україну дронами. У Харкові були влучання в Немишлянському районі. Виникла пожежа, в результаті якої згоріли понад 10 будинків. Загинули 7 осіб, в тому числі і сім'я з трьома маленькими дітьми. 

Увечері 10 лютого РФ знову запустила дрони. Станом на 02:15 11 лютого атака все ще триває. У кількох областях лунали вибухи. 

Вас також можуть зацікавити новини: