Україна атакує російські позиції десятками тисяч FPV-дронів щомісяця / фото 108 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Російські окупанти на фронті вчаться ухилятися від тисяч українських FPV-дронів і випрошують у волонтерів дробовики.

Як пише Forbes, ЗСУ кидають на російські позиції приблизно 100 тисяч FPV-дронів щомісяця. При цьому російські засоби РЕБ проти безпілотників працюють не дуже добре, і системи ППО не справляються із захистом. Тому для того, щоб збивати українські БПЛА, російські військові використовують дробовики.

"Дробовик, що стріляє картеччю, - гідна зброя для оборони. Зрештою, двофунтовий FPV-безпілотник за розміром і швидкістю приблизно дорівнює птаху. Швидкий стрілець може полювати на FPV-безпілотник, як на качку", - пише Forbes.

Відео дня

Водночас, хоча російській армії постачають деяку кількість дробовиків для захисту від дронів, але їх недостатньо. Як зазначає видання, принаймні один солдат попросив цивільних купити для нього дробовик і відправити його на передову.

"Те, що солдату доводиться благати друзів надіслати йому рушницю, підкреслює, що Кремль намагається придбати велику кількість рушниць військовими каналами і оснастити достатню кількість фронтових підрозділів, щоб забезпечити надійний захист від безпілотників", - пише Forbes.

Крім того, як останній засіб, принаймні один російський підрозділ навчає своїх солдатів бігати по колу в спробі ухилитися від дронів FPV. Відео такого тренування виклав у мережу український експерт з безпілотників Сергій Бескрестнов.

При цьому в мережі є безліч відео, які демонструють безуспішні спроби російських військ ухилитися від дрона за мить до вибуху.

Як пояснює експерт з безпілотників Семюел Бендетт, якщо FPV вибухає в безпосередній близькості, він однаково може поранити і покалічити, навіть якщо початковий удар дрона буде невдалим,

"Вони просто спалюють нас... Всього один безпілотник, що вибухнув, розриває вас на частини", - зазначає російський солдат.

FPV-дрони на фронті

Під час війни проти РФ дрони різних типів посідають одну з провідних ролей для знищення, зокрема, техніки противника та різних об'єктів.

Так, за минулий місяць українські FPV-дрони вартістю 15,5 тисяч доларів за минулий місяць знищили техніку окупантів на суму 65 мільйонів доларів - ТОС-1А "Солнцепек", десятки танків і гармати.

Вас також можуть зацікавити новини: