Буданов розповів про плани модернізувати дрон MAGURA V5 / колаж УНІАН, скріншот, фото УНІАН

Український дрон MAGURA V5 створювали спеціально для полювання на військові кораблі в морі - він менший за розміром, швидший і значно маневреніший. У Головному управлінні розвідки Міноборони України заявляють, що насправді цей дрон ще не розкрив свої можливості на повну силу. Далі у планах - розміщення на безпілотниках засобів ППО і, можливо, інших систем ураження, пише УП із посиланням на начальника ГУР Кирила Буданова.

"Зараз фахівці працюють над тим, щоб на безпілотну платформу поставити засоби ППО. Я не технік, але розумію, що це завдання досить складне. Адже потрібні засоби виявлення цілі, захоплення повітряного об'єкта, засіб ураження - і це все потрібно розмістити на досить малій платформі. Це непросте завдання суто технічно, але воно реальне", - заявив Буданов.

Зазначається, що сам по собі дрон - це дуже недешева річ. Точну ціну ніхто не називає, але йдеться про мільйони гривень за одиницю. При цьому очевидно, що рівень завданих ним збитків росіянам перевищує витрати в десятки разів.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, що ж дало змогу перейти від простого ураження кораблів до майже гарантованого потоплення морськими дронами, Буданов сказав:

"Ви ж бачите, технології розвиваються, майстерність операторів зростає. Я хотів би вам сказати, що це виключно питання наших технологій і навченості. Але іноді впливають ще й фактори навченості екіпажу корабля, проти якого працюють. Ну і все ж таки удача теж іноді має певне місце. Так, нам буває щастить, але щастить завжди тим, хто підготовлений".

Дрон MAGURA V5 - що відомо

MAGURA V5 (англ. Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-type) - український багатоцільовий надводний безпілотний апарат, здатний виконувати різні завдання: спостереження, розвідку, патрулювання, пошуково-рятувальні операції, протимінну протидію та інші бойові завдання.

Тактико-технічні характеристики:

  • Довжина: 5,5 м
  • Загальна вага: до 1000 кг
  • Корисне навантаження: 320 кг
  • Бойовий радіус дії: до 400 км
  • Дальність дії: до 800 км
  • Автономність: до 60 годин
  • Бойове навантаження: до 200 кг
  • Крейсерська швидкість: 41 км/год
  • Максимальна швидкість: 78 км/год

Крім самого дрона, оснащеного системою автопілота, відеопідсистемами, включно з нічним баченням, резервними модулями зв'язку і бойовою частиною, комплекс містить наземну автономну станцію управління, систему транспортування та зберігання та центр обробки даних.

Вас також можуть зацікавити новини: