Ватажок "ПВК Вагнер груп" Євген Пригожин виступив в Білорусі перед "вагнерівцями" й розповів, що останні тимчасово перебуватимуть в цій країні та зроблять з білорусів "другу армію у світі", а потім - або до Африки, або ймовірне й повернення на війну в Україні.

Станом на сьогодні в Білорусь прибуло сім колон "вагнерівців", сумарно це до 3 тисяч осіб. Про так званий якісний їх склад говорити важко, адже він буде залежати від тих завдань, які будуть ставитись перед цими підрозділами.

Зважаючи, що у 2021-2022 роках ми бачили в Білорусі набагато більші військові російські контингенти - на "навчаннях" - говорити про такого роду загрозу для України не варто. Їх чисельності замало, щоб нападати на Україну у військових порядках. Але чи достатньо, щоб з їхньої кількості сформувати кілька диверсійно-розвідувальних груп і закинути на територію України? Я не дуже в це вірю, але виключати не можемо.

Відео дня

Так само їх можуть в якийсь момент перевдягнути та поставити за мігрантами, які можуть прориватися через білоруський кордон в Європу. Тобто, відправити мігрантів як "таран", а з ними будуть йти "вагнерівці", щоб робити шкоду вже в ЄС. Президенти Литви й Латвії вже зробили відповідні заяви щодо такої загрози, адже це створює небезпеку для їхніх країн.

Що ж до передачі "бойового досвіду" білорусам… Днями по білоруському телебаченню показали, що "вагнерівці" тренують там територіальну оборону. При цьому, займалися цим кілька інструкторів. Тобто, це картинка для відволікання уваги. Мовляв, що "ПВК Вагнер груп" робить в Білорусі? - Проводить тренування.

...їх ("вагнерівців" - Ред.) можуть в якийсь момент перевдягнути та поставити за мігрантами, які можуть прориватися через білоруський кордон в Європу

Однак тут треба звернути увагу, що, якщо вже говорити про "бойовий досвід", чому "вагнерівці" тренують територіальну оборону, а не регулярні війська? Тобто, мови про спеціальну підготовку немає. Вони нічого такого не роблять. Або, якщо роблять, то це не афішується. Тренування білоруської тероборони виглядає як пил, туман, який закриває справжні наміри.

Звісно, у всій цій історії Лукашенко намагається максимально скористатись ситуацією. Але навряд він замовляє музику. Варто пам’ятати: якщо Кремлю буде вигідно захистити Лукашенка, вони можуть зробити це силами "вагнерівців" - взяти під охорону його особисто та його найближче оточення, або якісь критичні об’єкти. Але, якщо Кремль дасть команду знищити Лукашенка чи його команду, "вагнери" зроблять це поза жодними сумнівами. Адже вони не мають ніяких законодавчих зобов’язань чи обмежень. Крім того, за такі речі їм гарно платять. При цьому, до "заколоту" вони напряму фінансувались Кремлем. Та й після нього ми не побачили нічого критичного для "вагнерів". Мало того, що їх не знищили, деякі пригожинські фірми вже відновили контракти в Росії. Тобто, своїм знову дають заробити.

Важливо розуміти, що, хоча "ПВК Вагнер груп" не є частиною збройних сил РФ, все одно це гібридний інструмент Кремля. Тобто, як би вони не сварилися між собою, все одно вони - солдати "руського міра". Недооцінювати їх небезпеку та їх активність не можна.

Ярослав Чорногор, директор програми російських і білоруських студій аналітичного центру "Українська призма"