Джон Болтон зробив прогноз щодо війни в Україні / фото УНІАН

Американський політик-республіканець, ексрадник президента США з питань безпеки Джон Болтон вважає реалістичною можливість нового наступу російських військ на Київ чи на західні регіони, аби завадити постачанню Україні військової допомоги від країн Заходу. Він також наголосив, що Путін підвищує ставки, тому українцям слід готуватися до важких часів.

В інтервʼю Володимиру Остапчуку для програми "Spotlight Ukraine" на телеканалі "Еспресо" він зазначив, що новий наступ РФ з півночі може статися з двох причин. 

"По-перше, Путін і Кремль намагаються зосередитися на політиці та дипломатії, щоб розколоти західний альянс. Я думаю, вони усвідомлюють, що їхні військові результати були поганими, а українські навпаки, тому Путін тепер сподівається виграти дипломатичним шляхом те, що він не може виграти на полі бою, розколюючи НАТО, як я вже сказав", – пояснив Болтон. 

Відео дня

Він також згадав заміну командувача російських окупаційних військ в Україні Сергія Суровікіна на начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова. 

"По-друге, я б сказав це всім українцям, щодо нещодавнього рішення Путіна призначити Валерія Герасимова своїм новим польовим командиром у цій війні – (воно – ред.) є дуже значущим і означає, що тут попереду дуже важкі часи. Герасимов, якого Путін вибрав, щоб бути фактично головою Об’єднаного комітету начальників штабів, сказав йому вийти з-за свого столу та виграти війну в Україні. Путін підвищує ставки, він висуває всі свої фішки в центр столу, він не зможе звалити відповідальність за провал в Україні ні на кого іншого, зараз його режим на межі, і він дає зрозуміти, що не підтримує жодного врегулювання. На даний момент тут немає умов для врегулювання шляхом переговорів", – наголосив Болтон. 

Загроза нового наступу РФ: що відомо

Представник ГУР МО України Андрій Юсов повідомив, що Росія готує кілька варіантів розвитку бойових дій на території України. Однак у відкритих джерелах доступні переважно неправдиві відомості. Окупанти вкидають дезінформацію з метою дезорієнтувати українське командування.

Водночас секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ Роман Костенко заявив, що російський дипломатичний напрямок та особисто президент РФ Володимир Путін працюють над тим, щоб втягнути Білорусь у війну проти України. Чи погодиться на це самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, стане відомо вже навесні, оскільки тоді Росія може почати новий наступ. 

Вас також можуть зацікавити новини: