Ілюстрація / REUTERS

США й інші країни хвилюються, що російські системи протиповітряної оборони закриють небо для західних літаків. Біда в тому, що росіяни самі не дуже в цьому впевнені.

Про це пише National Interest, додаючи, що російський військовий експерт застеріг, що системи ППО, такі як С-300 і С-400, зовсім не такі, як про них говорять. Проблема в тому, що НАТО може пробити російську протиповітряну оборону, - стверджує заступник директор Інституту політичних і військових аналізів Олесандр Храмчіхін.

Читайте такожBusiness Insider: Туреччина на додачу до С-400 може купити у Росії ще й винищувачі

Відео дня

Приміром, США можуть влаштувати дуже щільну атаку крилатих ракет класу Tomahawk або Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM). І російські системи з цим не зможуть впоратися. Більше того, ракети "земля-повітря" в Калінінграді дуже легко можна знищити за допомогою Артилерійських ракетних систем високої мобільності (HIMARS). Інша проблема - це логістика. Російські системи ППО не здатні досить швидко стріляти і перезаряджатися, щоб зупинити повітряних наступ НАТО.

"Факт, що вони можуть збити не більше однієї цілі за раз, гадаю, не потрібно нікому пояснювати", - сказав Храмчіхін.

"Це базова арифметика. Бойові алгоритми С-300П і С-400 передбачають використання двох ракет проти однієї цілі у автоматичному режимі ведення бою. Можна лише перемкнутися на режим "одна ракета на одну ціль" вручну. Це означає, що якщо у бойової одиниці є 64 готових до бою ракет, вони зможуть в кращому випадку збити не більше 64 цілей. А насправді це буде не більше 32. Після цього потрібно перезаряджатися. А стандарт "ідеальної" перезарядки для однієї установки - це 53 хвилини. Таким чином, не менше години мине, перш ніж бойова одиниця знову зможе завдати удар. А це задовго в умовах сучасної війни", - пояснив експерт.

Читайте такожУ Stratfor проаналізували зброю, яку Кремль демонстрував на параді до 9 травня

Він також не вірить, що російські С-300 і С-400 зможуть перезарядитися навіть за дві години в реальних польових умовах. Тому що у протиповітряних батарей Росії зазвичай немає достатньої кількості запасних ракет чи машин для перезарядки пускових установок.

"Все це треба везти з баз зберігання і підготовки ракет. Тому йдеться про багато годин, якщо не днів. А це робить бойову одиницю в умовах ведення бою "одноразовим", - пояснив він.